Prawidłowe odżywianie najlepszym lekarstwem!
"Leczenie jedzeniem" to hasło, które promuję na tym blogu od samego początku.
Dzisiaj skupimy się na potasie. Jest to pierwiastek niezbędny w ludzkim organizmie. Jego rola staje się kluczowa, gdy nasza dieta jest bogata w mięso, wędliny, przetworzoną żywność i fast food. Produkty te, będące źródłem dużej ilości soli, mogą prowadzić do zatrzymania wody w ciele, co z kolei zwiększa objętość krwi i podnosi ciśnienie krwi.
Potas pomaga rozluźniać ściany naczyń krwionośnych i sprzyja eliminacji nadmiaru sodu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Dodatkowo, ułatwia on wydalanie nadmiaru wody z organizmu, co jest korzystne dla regulacji bilansu płynów i zapobiegania obrzękom.
Jakie produkty są źródłem potasu
Od lat niezmiennie polecam orzechy laskowe i włoskie, kakao oraz natkę pietruszki. Pomidory, sok pomidorowy, awokado i banany są oczywiście bogatym źródłem potasu. Znaczne ilości potasu można również znaleźć w siemieniu lnianym, pestkach dyni i słonecznika, a także w rybach takich jak dorsz i łosoś.
Komentarze
Prześlij komentarz