Załatw trądzik różowaty dietą!

Kiedy zaglądam na różne strony poświęcone zdrowiu, to zauważam, że co chwila pojawiają się na nich nowe, cudowne recepty na trądzik różowaty.
Nie wydają się jednak być skuteczne, bowiem co jakiś czas pojawiają nie nowe. I nowe. I coraz nowsze sposoby.

A może by tak spróbować od podstaw?
Należy sobie zadać pytanie, dlaczego obecnie tak dużo osób cierpi na trądzik różowaty?
Ja osobiście skłaniam się do dwóch podstawowych przyczyn powstawania tych dolegliwych zmian na skórze. Pierwsze to nieodpowiednia, śmieciowa dieta. Druga przyczyna to wszechogarniający pośpiech i związanym z tym stress.
Dlatego najpierw trzeba zerwać z dotychczasowym trybem życia.

Musimy zadbać o odpowiednie pożywienie
Zamiast tłustych, ciężkostrawnych potraw nafaszerowanych ostrymi przyprawami - zacznij jeść ryby, kasze, owoce i warzywa.Warzywa!
Za nasilenie objawów trądziku odpowiedzialne są również napoje zawierające kofeinę: kawa, mocna herbata, niektóre napoje gazowane. Dodatkowo warto zrezygnować z mleka i produktów mlecznych, które nasilają łojotok.
Podobnie jak słodycze!

No i ten stress.
Jedz bez pośpiechu, powoli, dokładnie żując pożywienie. 
Naucz się relaksować po pracy wybierając sobie ulubione zajęcia.
Odłóż choć na chwilę tablet, telefon, komputer, wyjdź na spacer (unikając ostrego słońca).
To wszystko dodatkowo trzeba wspomóc kremami i płynami  hipoalergiczny do cery trądzikowej.
Powodzenia!


Komentarze