Grejpfrut - co za cudowny owoc!

Grejpfrut, och, gdyby moje siostry po fachu w Średniowieczu znały ten wspaniały owoc😀.
A znać nie mogły, bo ten najzdrowszy owoc na świecie jest krzyżówką (mieszańcem) pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) i pomarańczy chińskiej (Citrus sinensis) i stał się popularny dopiero w XIX wieku.



Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa i ma zaledwie 40 kcal w 100 gramachJeden owoc pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Dlatego dobrze jest go spożywać w okresie zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na różne infekcje.
I uwaga, grejpfruta nie obierajmy zbyt dokładnie, bo w jego białych częściach skórki znajdują się flawonoidy, dzięki którym witamina C dłużej zatrzymuje się w naszym organizmie. Mają one również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
I może Was zdziwię, ale najwięcej tego składnika zawierają pestki (nasiona) grejpfruta.

W tym cudownym owocu znajdują się również pektyny, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Najzdrowszą odmianą jest wersja czerwona. Starajmy się wybierać owoce duże, dojrzałe, dobrze wybarwione ale nie za miękkie  i nie posiadające lepkawego nalotu na skórce. Oczywiście, przed obraniem ze skórki grejpfrut trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie.

Przy jakich chorobach dobrze działa spożywanie tego cytrusa?

Jest wiele dolegliwości, na które dobrze wpływa grejpfrut. Pomoże kiedy dokuczają wrzody żołądka, gdy mamy obniżona odporność, anemię czy cierpimy na otyłość (tak, tak, to też choroba). 
Ale grejpfrut może być naszą "tajną bronią" w walce z cukrzycą. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, spowalnia rozkład cukru w organizmie, a także reguluje poziom glukozy we krwi.
Na dodatek jeden ze składników grejpfruta ułatwia rozkładanie tłuszczu przez wątrobę poprzez zwiększanie wrażliwości organu na insulinę. 


Uwaga!
Grejpfrut może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. 
Są wśród nich między innymi leki obniżające cholesterol, czy stabilizatory ciśnienia.


Komentarze