Przejdź do głównej zawartości

Dobre śniadanie, czyli jak zdrowo i pożywnie rozpocząć dzień

Według statystyk niemal 2 na 10 Polaków nie je śniadania. Częściej niż osoby starsze poranny posiłek pomijają młodzi między 18. a 24. r.ż. Na stołach nieprzerwanie od wielu lat królują kanapki z wędliną i serem, twarożek, mleko, kefir i jogurt. Czasami pojawiają się też warzywa, choć to raczej rzadkość. 



Dobre śniadanie – codzienny i smaczny rytuał
Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez niego będziemy przybierać na wadze, trudniej będzie się nam skoncentrować w ciągu całego dnia i będziemy przez to mniej wydajni. 
Niestety coraz chętnie sięgniemy po niezdrowe i tuczące przekąski. Jak na razie to tylko przypuszczenia, bo nie przeprowadzono badań jednoznacznie na to wskazujących, ale dzięki śniadaniu jesteśmy zdrowsi, utrzymujemy stałą wagę i zdrowiej się odżywiamy. Pożywny i smaczny posiłek o poranku pozwala również dobrze się rozbudzić i poprawia nastrój. Komu zdarza się wychodzić z domu bez zjedzenia nawet drobnej przekąski, dobrze wie, jak trudno skupić się na pracy z pustym żołądkiem. Dlatego, choć badania nie potwierdzają hipotezy, że poranny posiłek przyspiesza metabolizm i chroni przed tyciem, o poranku warto zaserwować sobie dobre i zdrowe śniadanie. 

Śniadaniowe zwyczaje Polaków
Polacy zjadają na śniadanie to, co można najłatwiej i najszybciej przygotować, czyli kanapki. 
Pieczywa z dodatkiem wędliny i żółtego sera lub kanapki z twarożkiem nie zastąpi owsianka czy płatki z mlekiem. Takie śniadaniowe potrawy zjada mniej niż 5% społeczeństwa. Poranny posiłek zazwyczaj wygląda każdego dnia tak samo, bo przyzwyczajenie bierze górę nad chęcią eksperymentowania. Ten, komu brakuje czasu na dobre śniadanie w domu, kupuje gotową kanapkę lub drożdżówkę w drodze do pracy. 
Pomysłów na śniadanie, które przygotujemy równie szybko jak kanapki, jest jednak bez liku. 
Dlaczego zamiast kromki chleba z masłem i wędliną nie zjeść pysznej jajecznicy z cebulką i pomidorami? 
Jeśli nie przepadamy za krzątaniem się w kuchni, a do pracy wychodzimy w biegu, usiądźmy spokojnie w jednej z knajpek serwujących dobre śniadania i spożyjmy zdrowy i smaczny posiłek. 

Dobre śniadanie – jak widzą je dietetycy
Dietetycy sugerują, żeby każdego ranka zjeść nawet niewielki posiłek. Po nocnym wypoczynku podniesiemy w ten sposób poziom glukozy we krwi, a tym samym przygotujemy mózg do działania. 
Śniadanie w większości powinno składać się z węglowodanów, ale nie może zabraknąć w nim również białka i tłuszczy. Na śniadaniowym talerzu powinna również zagościć porcja warzyw. Żeby dobrze rozpocząć dzień, na śniadanie możemy zjeść omlet z dodatkiem płatków owsianych, twarożek z pomidorem i szczypiorkiem z kromką żytniego chleba lub owsiankę z dodatkiem siemienia lnianego, cynamonu i owoców.
 Pożywne i smaczne śniadanie wcale nie wymaga wielkich przygotowań. 
Jeśli nadal brakuje nam ochoty do przygotowywania urozmaiconych porannych posiłków, wybierzmy się do kawiarenki serwującej dobre śniadania i spróbujmy różnych propozycji z menu.

Autor: Aleksandra Pos


Do śniadaniowych eksperymentów idealnie nadaje się Jajko Bistro Cafe&Księgarnia
Marta Skorajska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian