Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego warto pić herbatkę koperkową?

Herbatkę koperkową poleca się dzieciom, które ukończyły 4 miesiąc. Przeznaczona ona jest do leczenia problemów natury gastrycznej, oraz może być stosowana tak samo przez dzieci młodsze, starsze, jak i osoby dorosłe. Herbatka koperkowa należy do grupy żywności uzupełniającej.



Warto ją stosować w równej mierze co owoce, czy soki owocowe lub warzywne. Jak wiele innych naparów herbata ma sporo właściwości leczniczych lub pomagających w leczeniu.

Właściwości herbatki koperkowej
Herbatka koperkowa z dodatkiem kminku, oraz kopru włoskiego posiada szereg właściwości leczniczych i ułatwiających leczenie problemów gastrycznych.
Koper włoski pomaga w uregulowaniu problemów związanych z wypróżnianiem i trawieniem, uwalnia również od skurczy, nadmiernych gazów, odbijaniu, bólów brzucha i nudnościach. Kminek z kolei posiada właściwości ułatwiające pozbycie się dolegliwości takich jak: skurcze, zapalenia, biegunka. Herbatka koperkowa jest również moczopędna.

Składniki herbatki koperkowej
Oczywiście poza wyciągami z kopru, oraz kminku herbatka koperkowa zawiera laktozę – herbatki nie należy podawać dzieciom i osobom, które nie tolerują laktozy! Brak jest za to niepożądanych w diecie dziecka aromatów, groźnych konserwantów i zbędnych barwników. Herbatka koperkowa świetnie sprawdza się w urozmaiceniu diety dziecka. Pozwala zabezpieczyć dziecko przed wieloma niepokojącymi objawami żołądkowymi, oraz przyspiesza leczenie dolegliwości.
Dodanie herbatki koperkowej do nawyków żywieniowych pozwala uniknąć mamom i dzieciom wielu nieprzyjemnych problemów. Napar z herbatki koperkowej jest na dodatek smaczny, łatwo gasi pragnienie i uspokaja. Działanie laktozy wzbogaca florę przewodu pokarmowego i ułatwia wchłanianie wapnia. Herbatka jest doskonałym pomysłem na częste bóle brzucha, czy nudności.                                              

autor: Marek Wiktorko            


Więcej informacji na:
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian