Przejdź do głównej zawartości

7 korzyści ze stosowania ostropestu plamistego

Ostropest plamisty należy do rodziny roślin astrowatych, rodzimej do wąskiego obszaru Morza Śródziemnego. Zastosowanie jego nasion ma bardzo długą historię w medycynie ludowej, sięgającą ponad dwa tysiące lat. Jako zioło lecznicze posiada przede wszystkim pozytywny wpływ na wątrobę. Poznajmy jego najważniejsze właściwości i zastosowania.




Nasiona zawierają najwyższe stężenia aktywnego związku, zwanego sylimaryną. Jest ona wspaniałym przeciwutleniaczem, który zmniejsza produkcję wolnych rodników, a tym samym pomaga zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym. 
Ostropest plamisty jest obecnie jedną z najbardziej badanych roślin w kontekście zastosowań zdrowotnych, głównie dotyczących schorzeń wątroby. Może on jednak pomóc także w innych przypadkach.
Najważniejsze właściwości i zastosowania ostropestu:
  1. Leczenie i ochrona wątroby
Zawarta w ostropeście sylimaryna pozwala chronić i regenerować tkanki wątroby, co jest szczególnie ważne w przypadku choroby alkoholowej lub długiego okresu przyjmowania leków. Należy jednak zauważyć, że ta niezwykle cenna substancja nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego ostropest najlepiej jest przyjmować w całości, w zmielonej postaci.
  1. Lepsze trawienie
Za pomocą uzupełniającego leczenia ostropestem można złagodzić niestrawność oraz inne problemy trawienne. Pozwala on stymulować produkcję żółci, niezbędnej do prawidłowych procesów metabolicznych. Ostropest plamisty może działać jako łagodny środek przeczyszczający.
  1. Prawidłowa praca nerek
Przyjmowanie ostropestu pozwala wspomagać utrzymanie zdrowia nerek, a nawet może być korzystny dla utrzymania prawidłowej pracy gruczołu krokowego. Nasiona tego ziela mają również właściwości przeciwutleniające, co pomaga zmniejszyć szkodliwe działanie wolnych rodników.
  1. Cenne źródło białek i aminokwasów
Nasiona ostropestu plamistego są również doskonałym źródłem białka roślinnego, którego zawierają ok. 18-25% w swojej masie. Posiadają one doskonały profil cennych kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
  1. Brak toksyczności
Brak toksyczności to jedna z najlepszych rzeczy na temat ostropestu i jego łagodnego charakteru leczniczego. W porównaniu do wielu innych suplementów i preparatów ziołowych, które przynoszą ze sobą skutki uboczne, takie jak bóle głowy, praktycznie wszystkie części rośliny ostropestu są wykorzystywane bez żadnych doniesień o toksyczności. Zaobserwowane w badaniach klinicznych i laboratoryjnych działania niepożądane praktycznie nie występowały lub miały bardzo łagodne skutki uboczne. Przyjmuje się jednak, że ostropest plamisty można stosować zupełnie bezpiecznie i skutecznie.
  1. Przeciwutleniacze
Zawarte w ostropeście przeciwutleniacze są szczególnie przydatne do zwiększania produkcji glutationu, kolejnego wytwarzanego przez organizm silnego przeciwutleniacza. Pozwalają one również zwiększać ilości innych antyutleniaczy, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa.
  1. Wspieranie układ odpornościowego
Cierpiący na alergie skórne mają jedną wspólną cechę, wysoki poziom nagromadzenia toksycznych składników w wątrobie, wyzwalających nietypowe reakcje immunologiczno organizmu. Przeprowadzony przy pomocy ostropestu plamistego detoks wątroby pomaga przywrócić zdrowie i znacznie zwiększyć odporność.
Podsumowanie korzyści z ostropestu
Wiele osób zastanawia się czy ostropest rzeczywiście działa. Jeśli samemu nie spróbujesz zapewne nie będziesz mieć nigdy pewności.
W przypadku poważnych schorzeń i dolegliwości, tak jak w przypadku każdego innego suplementu, należy zawsze wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Autor: Olga Żarnowska

Autorem artykułu jest Agnieszka Pulkowska.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian