Przejdź do głównej zawartości

Lecznicze działanie miodu

Miód zapewnia nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jest zdrowym dodatkiem do potraw oraz pomaga przy wielu schorzeniach. 

Miód ma nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim cukry proste, które dodają energii. Ponadto miód świetnie sprawdzi się w kuracji przeziębienia, a także wzmocni układ odpornościowy. 
Aby zadziałał…

Coraz częściej sprzedawcy oferuję podróbki miodu. Po czym je poznać? 
Przede wszystkim po cenie produktu – wiedz, że podejrzanie tani koszt, to na pewno nie prawdziwy miód. Można to sprawdzić także za pomocą łyżeczki – nabierz go na łyżeczkę i powoli wylewaj na talerz – oryginalny miód będzie lał się cienkim strumieniem, natomiast sztuczny utworzy plamę na talerzu i będzie kapał z łyżki.
Najcenniejsze właściwości odżywcze posiada oczywiście świeży miód. Jednak, jego termin ważności, jeśli jest prawidłowo przechowywany może sięgnąć nawet trzech lat. Trzeba pamiętać, żeby trzymać go w ciemnym pomieszczeniu w  szklanym pojemniku.
Miód jest oczywiście zdrowy, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Zanim zaczniesz go dodawać do potraw, sprawdź, czy aby na pewno nie jesteś na niego uczulony, ponieważ bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej to 4-5 łyżek.
UWAGA! Nie podawaj go niemowlętom – dopiero dzieci, które ukończyły 2 lata mogą zacząć jeść produkty z dodatkiem miodu. 

Pozostała już tylko kwestia doboru rodzaju. Do dyspozycji mamy wiele gatunków miodu - na jaki więc się zdecydować?
  • Rzepakowy - ma charakterystyczny wygląd - jest bardzo blady, wręcz bezbarwny. Pomoże przede wszystkim osobom z problemami z układem pokarmowym i krążenia.
  • Akacjowy - jest bardzo jasny, a posiada wiele cennych minerałów - m.in. magnez, potas i acetylocholinę. Pomaga wyciszyć się i ustabilizować ciśnienie. Jest polecany jako dodatek do melisy przed snem - taki napój ułatwia zasypianie.
  • Lipowy - Ma jasnożółty odcień z zielonkawą poświatą. Jest najbardziej ze wszystkich gatunków polecany na przeziębienia i grypę. Nie tylko pomaga pozbyć się kaszlu oraz gorączki, ale także uspokaja organizm i pomaga zasnąć.
  • Spadziowy - Charakteryzuje się ciemniejszą barwą z zielonkawym zabarwieniem. Jest polecany głównie osobom mało aktywnym fizycznie, które walczą z bólami reumatycznymi. Ponadto wzmacnia system odpornościowy.
Autor: Snowarska Karolina
Karolina Snowarska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian