Nasturcja była przywieziona z Peru do Europy (a więc i do Polski) w XVI przez Hiszpanów.
Traktowana jest jako kwiat ozdobny, roślina okrywowa, ale w Ameryce Południowej po dziś dzień jest wykorzystywana jako roślina lecznicza.
Traktowana jest jako kwiat ozdobny, roślina okrywowa, ale w Ameryce Południowej po dziś dzień jest wykorzystywana jako roślina lecznicza.
![]() |
Nasturcja |
Badania wykonane w warunkach laboratoryjnych wykazały, że nasturcja posiada silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Nic dziwnego, że w medycynie ludowej w Brazylii czy Peru była stosowana jako środek dezynfekujący, przyspieszający gojenie ran czy antybiotyk.
Niektórzy badacze uważają, że nasturcja ma właściwości przeciwnowotworowe (odmiana Majus), oraz jest bogatym źródłem luteiny.
Roślinę z powodzeniem można wykorzystać także w kuchni (co jest ostatnio bardzo modne). Z uwagi na lekko pikantny smak podobny do rzeżuchy nadaje się do sałatek i na kanapki z twarożkiem czy pastą rybną.
Niektórzy badacze uważają, że nasturcja ma właściwości przeciwnowotworowe (odmiana Majus), oraz jest bogatym źródłem luteiny.
Roślinę z powodzeniem można wykorzystać także w kuchni (co jest ostatnio bardzo modne). Z uwagi na lekko pikantny smak podobny do rzeżuchy nadaje się do sałatek i na kanapki z twarożkiem czy pastą rybną.
Komentarze
Prześlij komentarz