Przejdź do głównej zawartości

Przeziębienie? Wzmocnij organizm i nie choruj!

Autor: EKA

Organizm o silnym układzie odpornościowym nie zachoruje. Dlatego najskuteczniejszą metodą walki z przeziębieniem i grypą jest jego wzmocnienie. Wystarczy stosować się do kilku złotych zasad, a jesienno-zimowy problem nie będzie nas dotyczył.

Brak aktywności, niewłaściwe odżywianie, wieczory przed telewizorem osłabiają nasz organizm. Spada metabolizm, więc ciało coraz gorzej broni się przed ewentualnym atakiem choroby. Aktywność fizyczna ważna jest zwłaszcza w okresie zimowym i wiosennym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na atak wirusów grypy czy przeziębienia.

Ruch to zdrowie
Nawet jeśli nie mamy duszy sportowca, warto wygospodarować chociaż 15 minut dziennie na proste ćwiczenia czy spacer. Nawet najmniejsza aktywność fizyczna powoduje dotlenienie komórek, podwyższa odporność na choroby, a zimne powietrze hartuje organizm przed przeziębieniem. Uprawianie sportu poprawia też nasze samopoczucie i odstresowuje, ponieważ aktywność wyzwala endorfiny – hormony szczęścia odpowiedzialne za nasz dobry nastrój i zwalczanie wielu niebezpiecznych wirusów i bakterii.

Jedz zdrowo i regularnie
Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta to podstawa. Zawierają one witaminy potrzebne nam do walki z przeziębieniem oraz usprawniają i pobudzają zachodzące w organizmie procesy. Warto też włączyć do codziennych posiłków czosnek czy cebulę, choćby jako dodatek do pysznych surówek i sałatek. Także zioła, jak bazylia, kminek, majeranek, pieprz ziołowy czy rozmaryn, nie tylko podnoszą walory smakowe posiłków, ale też wspomagają trawienie i przemianę materii.

Sięgnij po witaminy i suplementy
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza zwykle wszystkich potrzebnych składników odżywczych, łącznie z witaminami i minerałami. W praktyce rzadko mamy czas, żeby odżywiać się na tyle zdrowo, aby zadbać o właściwą porcję witamin każdego dnia. A to prowadzi do niedoborów. Warto im zapobiec, uzupełniając nasze codzienne menu o preparaty wielowitaminowe (np. VitaBox).
W okresie zwiększonej zachorowalności musimy dostarczać organizmowi większą dawkę witaminy C, która jest odpowiedzialna za naszą odporność. Witamina C w różnych preparatach zwykle połączona jest z rutyną, która uszczelnia naczynia krwionośne, a także przedłuża i wzmacnia działanie witaminy C (warto kupić np. GrypoRutin).

Wietrz mieszkanie
Wychodzisz z domu, zostaw otwarte lub rozszczelnione okno. Zatęchłe, wilgotne pomieszczenia to idealna pożywka dla bakterii. Jeśli tylko otworzysz okno, ryzyko zachorowania spada o 20 procent.

Ciepłe ubranie
Aby lepiej ochronić się przed zimnem, powinniśmy ubierać się „na cebulkę”, kilkuwarstwowo. Powietrze znajdujące się pomiędzy poszczególnymi warstwami dodatkowo zabezpieczy nas przed utratą ciepła. Nie zapominajmy o czapce, szaliku i rękawiczkach – aż 30 procent ciepła uchodzi przez skórę głowy.

Babcine sposoby
Jeśli jednak zdarzy się nam przemarznąć, niezawodne okazują się też stare, sprawdzone sposoby naszych babć: herbata z miodem i cytryną, herbata z sokiem malinowym, mleko z miodem czy sok z cebuli. Świetnie rozgrzewają i wzmacniają, pobudzają tez nasz organizm do zwalczania bakterii, wirusów i innych patogenów.
Do tego zestawu dodaj rosół. Nazywany przed wojną „żydowską aspiryną” doskonale smakuje i rewelacyjnie rozgrzewa. Zmniejsza stan zapalny w organizmie oraz wpływa na ruchliwość krwinek białych. Znakomicie działa również na podrażnione gardło i oczyszczanie górnych dróg oddechowych.

Nie stresuj się
Stres sprawia, że bombardują nas hormony kory nadnerczy. Jeśli obecne są w dużych ilościach, upośledzają odporność, a więc zwiększają podatność na infekcje. Dlatego warto podejmować działania rozładowujące stres i napięcie, np. nauczyć się dystansować od problemów, oddawać się relaksowi lub ulubionym zajęciom sportowym.

Śnij na zdrowie
Nie żałujmy sobie snu, zwłaszcza zimą. W czasie snu aktywowane są komórki układu odpornościowego, tzw. komórki NK, czyli naturalni zabójcy, którzy niszczą komórki organizmu zaatakowane przez wirusy przeziębienia lub grypy, wydzielając substancje zwalczające infekcję. U osób śpiących krócej niż normalnie ilość komórek NK spadała o około 30 procent. Niedosypiając pozwalamy na rozwój zakażenia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian