Przejdź do głównej zawartości

Czy seler ma jakiś feler

Czy seler ma jakiś feler

Autorem artykułu jest Zero Glutenu

Tym razem rzecz o super roślinie, którą można znaleźć obecnie prawie w każdym jarzyniaku, czy przydomowym ogródku o selerze.
Ale nie o poczciwym korzeniu, który ląduje prawie w każdej polskiej zupie, ale przede wszystkim o naciowym o tych jasnozielonych, mało jeszcze u nas docenianych, łodygach.
Od wieków seler był używany jako doskonały środek na wiele dolegliwości, od infekcji układu moczowego po problemy skórne, ale jak się okazuje, ma on bezcenny wpływ przede wszystkim na leczenie nadciśnienia tętniczego oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Właściwości te zawdzięcza wysokiemu stężeniu 3-butylftalidy, opisywanej przez naukowców z Medical Center na Uniwersytecie w Chicago, jako substancji obniżającej ciśnienie krwi, poprzez działanie rozprężające i wygładzające ścianki naczyń krwionośnych, oraz oczyszczającej krew z toksyn. W przeciwieństwie do przepisywanych przez lekarzy leków, przez które pacjenci często skarżą się na nudności, zawroty głowy, obniżenie libido, rozdrażnienie i bezsenność, naturalne substancje z selera nie powodują żadnych skutków ubocznych.

Ale na tym nie koniec. Co seler jeszcze może?

Niedawno przeprowadzono serię badań nad inną niezwykłą substancją, której seler ma w sobie w bród apigeniną* (z grupy flawonoidów), która, jak się okazało, potrafi powstrzymać rozrost nawet agresywnej odmiany raka piersi. Badania wykazały, że apigenina pozyskana z selera, działa nawet na uważane za śmiertelne i szybko rosnące guzy złośliwe, głównie poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych oraz tłumienie genu odpowiadającego za rozrost nowotworów. Apigenina powoduje również kurczenie się naczyń krwionośnych dostarczających substancje odżywcze bezpośrednio do komórek nowotworowych, czyli po prostu głodzi raka, przez co nie jest on w stanie się dalej rozrastać, zaczyna się kurczyć i umierać.

Seler ma jednak jeden feler. Jest on zbyt powszechnie występującą rośliną, a firmy farmaceutyczne nie są zainteresowane finansowaniem i rozwijaniem badań nad substancjami pochodzącymi z powszechnie dostępnych roślin (warzyw, korzeni czy owoców), dlatego ignorują odkrycia dotyczące cudownych właściwości i działania substancji jak apigenina, turmeric z kurkumy czy imbir. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi oczywiście o pieniądze. Przemysł farmaceutyczny nie chce inwestować w coś tak taniego, co każdy może sobie wyhodować we własnym ogródku lub nawet w doniczce. Ponieważ pieniądze pozyskiwane na badania nad niezwykle drogimi chemicznymi farmaceutykami, mającymi leczyć raka, idą w dziesiątki, a nawet setki milionów dolarów rocznie. Warto w tym miejscu nadmienić, że coraz częściej te farmaceutyczne i chemiczne leki zabijają pacjentów szybciej niż sam rak. Czyżby kompaniom farmaceutycznym chodziło o samo leczenie raka, a nie tak naprawdę o uleczanie ludzi z raka.?

Podsumowując szerokie spekrum działania naszego zielonego bohatera, spożywanie selera lub picie soku z 4 łodyg dziennie pomaga obniżyć zarówno ciśnienie krwi jak i poziom cholesterolu. Dodatkowe benefity wynikające z regularnego spożywania tego warzywa to witamina C (2 razy więcej niż w cytrusach), poprawiający trawienie i oczyszczający błonnik i podnoszący ogólna kondycję potas. Seler aż w 90 % składa się z wody, wiec jest bardzo nisko kaloryczny pomaga schudnąć i dodatkowo jest alkalizujący czyli odkwasza organizm. No i działa antyrakowo!

Uwaga jest tylko jedna kupuj seler (jak i inne warzywa i owoce) możliwie ze sprawdzonego źródła. Ten z przemysłowych upraw może zawierać wysokie stężenie pestycydów i różnych metali ciężkich, bo łatwo je pochłania!

A teraz czas na Bombę witaminową czyli 2 koktajle pomidorowo-selerowe, na które przepis znajdziesz na www.zeroglutenu.com.pl/przepisy/koktajle

Magda Kaczmarska - Zero Glutenu
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar