Przejdź do głównej zawartości

Jajko – czy jest zdrowe?

Od wielu lat toczy się spór o to, czy jajko jest zdrowe. Według najnowszych badań jajko jest najlepszym produktem żywieniowym człowieka, ale musi spełniać pewne warunki.

Nasz organizm nie potrafi wyprodukować białka, dlatego musi je czerpać z pożywienia, a produktem, który posiada 8 aminokwasów, niezbędnych do budowy białka jest jajko.

Jajko jest źródłem praktycznie wszystkich witamin, poza witaminą C. Zawiera witaminę A poprawiającą wzrok, witaminy z grupy B, które walczą ze stresem, witaminę E - eliksir młodości i witaminę D wzmacniającą nasz kręgosłup, stawy, kości oraz odporność organizmu. Poza tym w jajku znajdziemy również lecytynę, dzięki której nasz mózg lepiej funkcjonuje.
Oprócz witamin w żółtku znajdują się barwniki: ksantofil, który zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic i luteina, chroniąca oczy przed działaniem promieniowania UVA i UVB.
Kolejnym składnikiem odżywczym w jajku są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na serce, pracę mózgu, poprawiają jakość skóry i nastrój.

A co z cholesterolem?
W jajku jest zły cholesterol, ale… jest także lizyna, dzięki której zły cholesterol jest przetrawiany. Dodatkowo lizyna wypłukuje z naszego organizmu zły cholesterol. Jest tylko jeden warunek! Jajko nie może być podgrzane do temperatury większej niż 92 stopnie, ponieważ powyżej tej temperatury lizyna ginie.
Dlatego tylko jajka gotowane zachowują swoje właściwości, ponieważ temperatura wewnątrz jajka, nawet jeśli się gotuje, nie przekracza 92 stopni. Natomiast, jeśli jajko pęknie podczas gotowania, nie powinniśmy go jeść, gdyż traci ono lizynę, bez której nie pozbędziemy się złego cholesterolu.
Prawidłowe spożywanie jajek jest sposobem na obniżenie cholesterolu. Zachęcam do obejrzenia wywiadu z lek. med. Jadwigą Kempisty, która bardzo dokładnie tłumaczy ten proces.  

Jak rozpoznać dobre, wiejskie jajko?
Barwa skorupki i żółtka nie może być wyznacznikiem. Kury klatkowe często karmione są paszą z dodatkiem karotenu lub kukurydzy, dzięki czemu żółtko staje się ciemniejsze, natomiast kolor skorupki zależy od rasy kury.
Pozostaje nam oznaczenie jajka czyli pieczątka, która informuje nas z jakiego kraju i fermy pochodzi oraz w jakich warunkach żyła jego kura – rodzicielka. I tak:
Trójka oznacza, że jajo pochodzi z chowu klatkowego.
Dwójka to chów ściółkowy, kura ma duże pomieszczenie, w którym może swobodnie się poruszać, jest karmiona paszą, są to tzw. jaja ściółkowe.
Jedynka to jaja z wolnego wybiegu, kura cały dzień spędza na dworze, dziobie trawę i dżdżownice (na noc jest zaganiana do kurnika). Te kury też są dokarmiane paszą.
Zerówka czyli jaja ekologiczne. Kury nie tylko przebywają na powietrzu, ale są też karmione paszą ekologiczną, która nie zawiera antybiotyków i hormonów. Mogą również, jeśli mają ochotę, schować się w kurniku.
Jaja późnowiosenne, od kur, które chodzą wolno i jedzą świeżą, soczystą trawę mają najwięcej witamin!

Czy jajko ma wpływ na odchudzanie?
Według badań zawartych w "International Journal of Obesity" w 2008 roku zamiana porannej bułki na jajko pozwoliła uczestnikom kuracji zrzucić o 65 procent więcej masy ciała.
Osoby, które jedzą na śniadanie jajka, później odczuwają głód, a także w ciągu dnia jedzą mniej kaloryczne posiłki. Średnie jajko to 78 kcal, czyli niewiele więcej od dużego jabłka.
Autor: Basia Demczur

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian