Przejdź do głównej zawartości

Zdrowa żywność i amarantus - nowa moda

Autorem artykułu jest Rafał Napierała

Amarantus, źródło: Wikimedia
W dzisiejszych czasach, gdzie środowisko jest z dnia na dzień coraz bardziej zanieczyszczone, gdzie choroby cywilizacyjne takie jak nadwaga czy nadciśnienie dotykają coraz większej części społeczeństwa, pojawia się także pewien pozytywny trend, moda na zdrową żywność.
Moda na zdrowe odżywianie najszybciej rozpowszechnia się wśród młodzieży, prowadzącej zdrowy tryb życia. Prawdopodobnie ma to związek z coraz większą świadomością młodych ludzi i z faktem, iż chcieliby oni zachować młodość, wigor i urodę jak najdłużej. Aby osiągnąć ten cel z pewnością trzeba odpowiednio zadbać o odpowiednią dietę, w której ułożeniu pomóc mogą zarówno dietetycy jak stacjonarne oraz internetowe sklepy ze zdrową żywnością.
Z zagadnieniem zdrowej żywności nierozerwalnie wiążę się pojęcie: ekologiczna żywność.
Co to takiego?
Czym różni się od żywności konwencjonalnej?
Czy jest lepsza?
Żywność ekologiczna to żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego z użyciem jak najmniejszej ilości sztucznych nawozów, środków chemicznych i pestycydów, czyli środków ochrony roślin. Sklepy internetowe ze zdrową żywnością wyrastają jak grzyby po deszczu. Coraz częściej zamiast fast foodów wybieramy warzywa i owoce. Nawet największa sieć restauracji typu fast food na świecie, wprowadziła do swojej oferty sałatki. Zamiast popularnego i równie nie zdrowego oleju kujawskiego, wybieramy oliwę z oliwek, olej lniany lub tłuszcz kokosowy.
Moda na zdrowe odżywianie widoczna jest również w supermarketach, w których praktycznie bez wyjątku, można spotkać osobne stoiska i regały z żywnością ekologiczną. Regały bogate w nieznane dotąd produkty jak na przykład amarantus, czyli szarłat należący do najstarszych roślin uprawnych świata będący niezwykle cennym źródłem białka.
Regały bogate w orkiszowe produkty śniadaniowe oraz mąki z orkiszu będącego odrębnym, wysokowartościowym gatunkiem zboża, niezwykle odpornym na niesprzyjające warunki klimatyczne i choroby, dzięki czemu nie wymagającym stosowania nawozów ani środków ochrony roślin.
            Żywność ekologiczna różni się od konwencjonalnej jeszcze jednym, jest zdecydowanie droższa. Dlaczego? Z pewnością w pewnym stopniu przez wspomnianą właśnie modę, modę na to co zdrowe, ekologiczne. Ale nie tylko. Stworzenie zdrowej i ekologicznej żywności po prostu więcej kosztuje. Rolnicy nie stosują nawozów azotowych, chemicznych i pestycydów, nie hodują zwierząt na masową skalę. Stąd właśnie w ekologicznym gospodarstwie potrzeba więcej pracowników, droższych pasz, a zbiory ze względu na nie stosowanie oprysków są mniejsze. Ma to swoje odzwierciedlenie w cenie towaru na sklepowej półce, czy jest to właśnie amarantus, mąka orkiszowa czy może fasola ze znaczkiem BIO. Mimo tego warto. Warto już dziś podążać za tą modą. Warto zadbać o swoje zdrowie, urodę i samopoczucie wybierając jak najczęściej zdrową żywność.
---

Sklep Fitness Food – zdrowa żywność, amarantus

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian