Przekonanie o tym, że podczas odchudzania trzeba z jadłospisu całkowicie wyłączyć tłuszcz - jest błędne. To składnik jest bardzo ważny w diecie, trzeba tylko pamiętać, aby pochodził z właściwych źródeł.
"Niedobry tłuszcz" to ten, który wchodzi w skład nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli na bok odstawiamy fast foody i wysoko przetworzoną żywność). Ograniczamy również tłuszcze nasycone, które znajdują się np. w czerwonym mięsie, smalcu, oleju kokosowym czy palmowym.
A jakie tłuszcze warto polecić przy odchudzaniu?
Tłuszcze wielonienasycone! Ich bogactwo znajdziecie między innymi w awokado.
Tłuszcze te powodują, że dłużej czujemy się syci, a na dodatek mają dobry wpływ na nasz organizm. Obok awokado dobrym źródłem takiego tłuszczu będzie łosoś (duża zawartość kwasów omega-3), orzechy włoskie czy oliwa z oliwek.
Pamiętajcie: najlepiej odchudza świadome jedzenie!
Komentarze
Prześlij komentarz