Kiełki, nie zawsze zdrowe!

Kiełki są obecnie powszechnie dostępne w większości dużych sklepów spożywczych. Jest ich duży wybór, nie tylko rzeżucha czy rzodkiewka, ale i brokuł, burak czy pszenica.


Nie będę pisać o tym jak pozytywnie na zdrowie wpływa spożywanie kiełków, dziś trochę ostrzeżeń.
Niedawno głośna była sprawa zatruć (łącznie ze zgonem) po zjedzeniu surowizny w jednym z marketów. A to dlatego, że kiełki rozwijają się w dużej wilgotności i temperaturze pokojowej, co sprzyja rozwojowi różnego rodzaju bakterii, w tym E. coli czy Listeria monocytogenes.
Dlatego ważna sprawa:

Po zakupie przechowujemy kiełki w niskiej temperaturze w lodówce lub chłodziarce. A przed spożyciem dokładnie kiełki płuczemy!


A, i jeszcze jedno. Dla osób wrażliwych (alergików) - kiełki mogą powodować reakcje alergiczne!


Komentarze