Przejdź do głównej zawartości

10 przypraw przyśpieszających metabolizm

Niejedna osoba, próbowała zarówno diety jak i ćwiczeń, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jest kilka innych czynników, które świetnie wpływają na nasz metabolizm. Co to takiego? Przyprawy, które pobudzą organizm do większego wydatkowania energii.



Chili
Chili zmniejsza apetyt i działa rozgrzewająco. Pobudza również nasz układ pokarmowy do zwiększenia wydajności jego pracy. Udowodniono, że dodawanie chili do posiłków zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu ogranicza to ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków.

Curry
Kwas  hydroksycytrynowy, który zawarty jest w curry bardzo skutecznie zwalcza tkankę tłuszczową. Działa hamująco na ośrodek głodu w mózgu oraz przyśpiesza przemianę materii. 

Bazylia
Bazylia pomaga przyswajać pokarm, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa przeciwskurczowo. Ponadto rozluźnia jelita, łagodzi stres i przyspiesza trawienie białek oraz tłuszczu. Sprawdza się również przy niestrawnościach i bólach głowy.

Imbir
Imbir wspomaga trawienie. Ma też właściwości rozgrzewające, zapobiega wzdęciom, przyczynia się do usuwania z organizmu zbędnych metabolitów. Obniża również poziom cholesterolu. Poprawia przemianę materii. Imbir jest naturalnym środkiem na wzdęcia i gazy.

Cynamon
Zapobiega on magazynowaniu cukrów (w postaci tłuszczu) przez wątrobę. Obniża poziom cholesterolu oraz reguluje gospodarkę węglowodanową. Jest szczególnie istotny dla osób, które walczą z cukrzycą, gdyż uwrażliwia tkanki naszego ciała na insulinę. Wystarczy pół łyżeczki dziennie, aby pozbyć się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Pomaga również w oczyszczaniu organizmu.

Kurkuma
Kurkuma naturalnie hamuje powstawanie komórek tłuszczowy oraz wspomaga trawienie. Kurkuma ma również dużo innych właściwości, działa między innymi rozkurczowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wystarczy już ¼ łyżeczki, aby kurkuma zaczęła działać na nasz organizm.

Kardamon
Kardamon działa zbawiennie na nasz organizm, ponieważ przyspiesza tempo przemiany materii przez co wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo ułatwia trawienie białek i posiada właściwości antyseptyczne.

Mięta
Mięta usprawnia pracę jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga procesy trawienne. Dodatkowo zapobiega wzdęciom i działa antywirusowa i przeciwbakteryjnie.

Kolendra
Kolendra przyspiesza trawienie oraz działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Listki kolendry można dodać do sałatek, kanapek czy zup. 

Goździki
Goździki niesamowicie działają na nasz metabolizm, ponieważ dzięki nim organizm spala więcej kalorii. Zwiększają one wydzielanie enzymów trawiennych. Dodatkowo łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów.

autor: Ksawery Kostrycki


Jeśli naturalne przyprawy to za mało, zobacz spalacze tłuszczu.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar