Przejdź do głównej zawartości

Kasza jaglana - polskie superfood.

Zawiera witaminy z grupy B, reguluje poziom cholesterolu, posiada właściwości antywirusowe i zbawiennie wpływa na włosy oraz paznokcie... czy to najnowszy lek opatentowany przez amerykańskich naukowców? 
Ależ skąd. 
To nasza swojska kasza jaglana.

Znana od neolitu.
Wytwarzana z prosa, uprawianego już w epoce neolitu, przez wiele lat traktowana po macoszemu, powoli wraca do łask. I nic dziwnego, gdyż ta ogólnie dostępna i łatwa w przygotowaniu kasza jest naprawdę zbawienna dla naszego zdrowia. Nie dość, że pokrywa znaczną część dziennego zapotrzebowania na podstawowe witaminy i minerały, to posiada również wyżej wspomniane właściwości antywirusowe, zmniejsza katar oraz obrzęk błon śluzowych. Ponadto zawiera poprawiającą pamięć i koncentrację lecytynę oraz witaminę E. Może być spożywana przez chorujących na celiakię oraz osoby uczulone na gluten – po prostu go nie zawiera. A jeśli kogoś nie przekonują jej właściwości lecznicze, być może przekona go dobroczynny wpływ jagłów na skórę, włosy i paznokcie z racji zawartej w nich krzemionki.

Z czym to się je?
Tyle o pożytecznym, a co z przyjemnym, czyli walorami smakowymi? 
Tutaj również mamy spore pole do popisu, gdyż kasza jaglana komponuje się doskonale zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Można jadać ją, jak nasi przodkowie, z sosem ze śliwek węgierek, można dodać do niej ulubione owoce, dżem, kakao. Podaję się ją jako dodatek do dań obiadowych, jest również podstawowym składnikiem jaglanki – czyli po prostu zupy mlecznej. 
Brzmi nudno? 
W takim razie pokuśmy się o stworzenie bardziej finezyjnych dań, takich jak rozmaite sałatki z dodatkiem kaszy jaglanej, budyń kokosowo – bananowy na jej bazie, wegański pasztet, burgery z drobiu , czy nawet dyniowo – jaglane mufinki.

Jak pozbyć się goryczki.
Warto dodać, że kasza jaglana jest łatwa w przygotowaniu,  minusem może być jedynie gorzki smak pojawiający się czasem po ugotowaniu. Można się go jednak bez większego trudu pozbyć przelewając ziarna obficie wodą przed ugotowaniem, lub dodając do gotującej się kaszy mleko lub kilka kropel soku z cytryny.

Swojskie superfood.
Myślę, że wobec powyższego, mało kto pozostanie obojętny na urok kaszy jaglanej. Która, choć wytwarzana ze zwykłego, znanego od wieków  zboża, posiada walory nieobecne w najbardziej wysublimowanym „nowoczesnym” jedzeniu. Warto spróbować i samemu się przekonać co potrafi to super food. Tym bardziej, że możemy je kupić w każdym sklepie, a przygotowanie nie sprawi nikomu trudności.
Autor: Katarzyna Wadowska


Katarzyna Wadowska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar