Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego picie wody jest tak ważne przy zespole jelita drażliwego?

Wydawać by się mogło, że każdy z nas wie doskonale, że nasze ciało w zdecydowanej większości składa się z wody. Oczywiście – w zależności od miejsca, tej wody może być więcej lub mniej. Jednak jest ona podstawowym składnikiem naszego ciała.
Mimo tej powszechnej wiedzy – niemal codziennie zapominamy o tym, by uzupełnić w dostateczny sposób zapasy wody w naszym organizmie. Uznaje się, że dorosły człowiek powinien wypijać 1,5 do 2 litrów płynów w ciągu dnia. 
Oczywiście, najlepiej byłoby, aby to była woda mineralna. Jednak mimo tego, że informacja ta jest powszechnie znana – nadal szacuje się, że większość z nas nie dostarcza dostatecznie dużo wody organizmowi.

Jaki ma to wpływ na zespół jelita drażliwego?
Niemal taki sam, jak dla osoby zdrowej, z tym że osoba chora skutki swojego postępowania odczuje o wiele bardziej boleśnie.
Otóż kiedy pijemy zbyt mało wody – organizm staje się coraz bardziej odwodniony. Zaczyna zatem szukać źródeł, z których może jeszcze odzyskać nieco wody. Przeważnie „wraca” zatem do już przetrawionego pokarmu i odzyskuje wodę właśnie stamtąd. Pewnie jesteś w stanie się domyślić, jakiej jakości jest to woda. Nienajlepszej, prawda?
Oprócz tego, jak bardzo obrzydliwe jest odzyskiwanie przez organizm wody z masy kałowej (a fuj!) – powoduje to zatwardzenia. Dzieje się to nawet u najzdrowszej (dotychczas) osoby. Natomiast osoby, które mają zdiagnozowany zespół jelita drażliwego, zaczną odczuwać jeszcze bardziej nieprzyjemne skutki swojego schorzenia.
Zatem najmądrzejszym i najlepszym wyborem jest codzienne pilnowanie tego, abyśmy faktycznie dostarczyli organizmowi dostatecznej ilości wody. Z początku całkiem możliwe, że będziemy musieli o tym stale pamiętać i niemal zmuszać się do picia. Jednak później picie odpowiedniej ilości płynów wejdzie nam po prostu w nawyk.
---
Autorem artykułu jest Marlena Mendelewska
Czym jest zespół jelita drażliwego?
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar