Przejdź do głównej zawartości

Błonnik na wagę złota

Odczuwasz ból i dyskomfort w okolicach brzucha? Skąd ten problem? Osoba dorosła powinna spożywać 20-40 g błonnika dziennie. Tymczasem jemy go aż trzy razy mniej. Przeczytaj jak możemy sobie pomóc.

Czuć się dobrze i zdrowo we własnym ciele to najlepsza motywacja do dbania o linię. A sygnałem do zmian jest nie tylko odstający brzuszek czy wysoki wskaźnik wagi, ale także zaparcia. Regularne wypróżnianie się to klucz zarówno do zgrabnej sylwetki, jak też do dobrego samopoczucia.

Odczuwasz ból i dyskomfort w okolicach brzucha? Dokuczają Ci wzdęcia i gazy? Cierpisz z powodu uczucia pełności po każdym posiłku? Prawdopodobnie przyczyną są zaparcia. Termin ten jest stosowany wówczas, gdy wypróżnienie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu. Skąd ten problem? Często pojawia się on jako skutek niewłaściwego odżywiania się i błędów dietetycznych, braku ruchu, a także stresu.

Jak możemy sobie pomóc? Po pierwsze, musimy poddać solidnej analizie naszą dietę. Zrezygnujmy ze spożycia produktów o działaniu zatwardzającym, takich jak: kakao, słodycze, biały ryż, białe pieczywo, produkty mączne czy obfite, ciężkostrawne potrawy. Unikajmy też fast foodu i napojów gazowanych. W zamian za to wprowadźmy do menu produkty bogate w błonnik.

Błonnik, czyli naturalne włókna roślinne budujące ściany komórkowe warzyw, owoców, zbóż i orzechów, to najlepsza broń w walce zaparciami. Organizm nie trawi go i nie przyswaja, to jednak jego zaleta, a nie wada.  Błonnik podczas wędrówki przez przewód pokarmowy wchłania wodę, dzięki czemu zwiększa objętość masy kałowej, zapobiega jej wysuszeniu i ułatwia wydalanie. Pod wpływem wody następuje pęcznienie błonnika, dzięki czemu czujemy się syci i sięgamy po mniejsze porcje.  W dodatku działa on jak szczotka, do której przyczepiają się wszelkie toksyny, metale ciężkie i produkty przemiany materii. Błonnik oczyszcza z nich Twój organizm.

Gdzie go szukać? W produktach, takich jak pieczywo pełnoziarniste, otręby zbożowe, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, kalafior, szpinak, ziemniaki, pomidory, jabłka, kiwi, awokado, agrest i inne. Jeśli taką dietę wesprzesz preparatami aptecznymi z błonnikiem, dużą ilością płynów, wysiłkiem fizycznym i zwiększoną częstotliwością posiłków (5 raz dziennie), szybko zapomnisz o problemie zaparć. Wraz z dyskomfortem pozbędziesz się też nadprogramowych kilogramów.

Ciekawostki:
  • Od kapusty brzuch tłusty. Nieprawda! W kiszonej kapuście kiszą się ogromne pokłady błonnika. Jeśli dodamy do niej kminek, jeszcze bardziej pobudzimy jelita do pracy.
  • Na pomoc w zaparciach śpieszą nam też śliwki. To prawdziwa błonnikowa bomba. Wystarczy codziennie wieczorem zalać 5-6 suszonych owoców wrzątkiem, rano wypić tak sporządzony napój z kilkoma kroplami cytryny, a następnie zjeść owoce, by cieszyć się zdrowym rytmem trawienia.
  • Nie dobieraj się owocom i warzywom do skóry! W niej i tuż pod nią jest najwięcej błonnika. Jedz więc ziemniaki w mundurkach, jabłka ze skórką, a pomarańcze i grejpfruty z białą błonką.
http://chorobynaszychczasow.pl
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar