![]() |
Majeranek https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78974 |
Majeranek zwany też lebiodką lub zielem kiełbasianym w naturze rośnie na Cyprze oraz w Grecji. W Polsce uprawiany jest w ogródkach, pod szklarniami a ostatnio coraz częściej można go kupić w supermarketach, gdzie jest sprzedawany w doniczkach.
Wcale się nie dziwię, że moja mama dodawała majeranku do mięsa. Dzięki jego stosowaniu ominąć Was może problem wzdęć a tłuste mięso będzie szybciej trawione. Zapewne wiedzę o przyprawach, ziołach, sposobie przyrządzania potraw otrzymała rodzicielka w swoim rodzinnym domu. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie nie powinna zaginąć.
Przecież medycyna ludowa od wieków na wszelkie problemy żołądkowe polecała picie naparu z majeranku.
Zrobić go jest bardzo prosto. Wystarczy jedną łyżeczkę zalać szklanką gorącej wody (nie wrzątkiem) i po kilkunastu minutach napój jest gotowy do picia.
Zrobić go jest bardzo prosto. Wystarczy jedną łyżeczkę zalać szklanką gorącej wody (nie wrzątkiem) i po kilkunastu minutach napój jest gotowy do picia.
Komentarze
Prześlij komentarz