Przejdź do głównej zawartości

Domowe sposoby na bolące stawy w medycynie ajurwedyjskiej

Dobrym sposobem, który można wykorzystać, kiedy bolą stawy, jest termofor lub koc elektryczny, a także robienie gorących, suchych okładów na bolące miejsca. Włóż do bawełnianego lub lnianego woreczka ciepłą sól kamienną i ciepły piasek i połóż jako okład na stawy.

Olej rycynowy zmniejsza stan zapalny i ułatwia usunięcie toksyn z komórek, a zatem zanim zastosujesz rozgrzewający okład, nałóż na okolice chorego stawu warstwę oleju rycynowego.

Słońce działa podwójnie korzystnie na artretyczne stawy: promieniowanie słoneczne zapewnia lecznicze ciepło oraz pobudza produkcję witaminy D, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia okrężnicy i kości.

Opuchlizny stawów można zmniejszyć, nakładając na nie gęstą pastę z korzenia rabarbaru i czekając, aż wyschnie. Pasta z suszonego imbiru pomaga ciału wydalić toksyny znajdujące się głęboko w stawach (nie trzymaj jej jednak zbyt długo, bo może poparzyć skórę). Łagodząco i przeciwbólowo działają też okłady z korzenia żywokostu, podobne właściwości ma dziewanna. Do okładów można także używać pieprzu kajeńskiego i pokrzyw, aby pobudzić staw do samooczyszczenia, lecz nie powinny ich stosować osoby typu pitta. Nie należy ich także aplikować w przypadku silnego stanu zapalnego.

W stawach dotkniętych artretyzmem toksyny są głęboko umiejscowione, zatem każde nagromadzenie się dodatkowych toksyn w układzie trawiennym spowoduje nawrót lub zaostrzenie dolegliwości. W trakcie fazy zaostrzenia należy spożywać pokarmy lekkostrawne, półpłynne i w niewielkich ilościach.

Jeśli masz gruby nalot na języku, pij słabą herbatę z imbiru z cytryną i miodem. W fazie zaostrzenia spożywaj kleik ryżowy lub jęczmienny i rzadką zupę z fasoli mung. Wyeliminuj z diety na co najmniej sześć tygodni produkty smażone, nabiałowe, pokarmy spożywane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, biały cukier, wszystkie rodzaje alkoholu oraz wszystkie warzywa psiankowate. Do psiankowatych należą m.in. ziemniak, pomidor, bakłażan, papryka. 
Jeśli nie potrafisz zrezygnować z tytoniu, ogranicz jego ilość w jak największym stopniu. Jeśli używasz dużo chili, może to być częściowo przyczyną twojej choroby, dlatego należy go wyeliminować ze swej diety. Ogranicz ilość soli. Pij gorącą wodę.

Najlepsze smaki w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów to gorzki i ostry. Smaki te stosuje się do regulowania wata i usuwania toksyn. Ponieważ smak ostry działa rozgrzewająco, najlepiej jest aplikować substancje ostre w fazie remisji, aby aktywnie pobudzić ogień trawienny. Smak gorzki jest szczególnie potrzebny w przypadku silnego bólu całego ciała, utraty apetytu, utraty smaku, niestrawności i gorączki.

Choć na tym etapie wszystkie gorzkie substancje mogą działać leczniczo na artretyzm, każda z nich ma określone właściwości. Goryczka jest przydatna w razie braku apetytu i niestrawności. Aloes działa łagodząco na układ trawienny i oczyszcza wątrobę. Berberys i mniszek również doskonale oczyszczają wątrobę. Jukka koi ból stawów. Korzeń lukrecji ma działanie przeciwzapalne. Berberys, echinacea i gorzknik pomagają usuwać pasożyty.
Powszechnie znane zioła o smaku ostrym to: bazylia, kłącze tataraku, kocimiętka, koper, kozieradka, czosnek, imbir, bylica, pietruszka, mięta pieprzowa, kurkuma, waleriana, bukwica lekarska. Gatunki mięty, choć ostre, zasadniczo nie nasilają pitta, o ile nie stosuje się ich w nadmiarze. To samo odnosi się do kurkumy.

Prosty przepis na dolegliwości reumatyczne, zwłaszcza dotykające tylko jednego stawu, jest następujący: rozgnieć ząbek czosnku w łyżce mleka i zjedz go zaraz przed snem. Choć w tej chorobie produkty nabiałowe są zabronione, to niewielka ilość mleka będzie doskonałym nośnikiem czosnku i złagodzi jego drażniące, rozgrzewające działanie.

Opracowanie na podstawie:
Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie. Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012.

Autor: Anetta Konstantowska

po więcej informacji zapraszamy na

www.a-ajurweda.pl oraz www.zielonysklep.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar