Przejdź do głównej zawartości

Jak chronić serce według doktora Bartka Kulczyńskiego

Tekst pochodzi z " Dziennik Zdrowia" wydawanego przez doktora Bartka Kulczyńskiego (po drobnych skrótach). Naprawdę warto przeczytać, bo to bardzo wartościowe porady!




Oto 9 prostych zasad dla zdrowia serca, do których się sam stosuję.

1. Ruch, ruch i jeszcze raz ruch
Aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności to sposób, aby wspomóc działanie serca. W końcu serce to mięsień, a mięśnie do życia potrzebują ruchu. Wystarczy, że będziemy spacerowali przez około 20-30 minut dziennie (ale zachowując przy tym regularność), a zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób serca nawet o 30%.

2. Higiena jamy ustnej
Dla naszego serca wyjątkowo ważna jest higiena jamy ustnej. A to dlatego, że choroby przyzębia i towarzyszące im infekcje bakteryjne powodują przewlekły stan zapalny w organizmie, który dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału.

3. Włączenie ryb do diety
Mało co w naszej diecie wpływa tak pozytywnie na serce jak ryby obfitujące w kwasy tłuszczowe omega-3. Mam tu na myśli śledzia, sardynki, łososia (najlepiej dzikiego) i pstrąga tęczowego. I to mimo tego, że niektóre ryby mogą zawierać niewielkie ilości substancji szkodliwych. Bilans zysków i strat związany ze spożywaniem ryb wychodzi in plus. U osób, które regularnie jadają ryby, obserwuje się mniejszą śmiertelność z powodu choroby wieńcowej o 15%.


4. Więcej warzyw, a nawet owoców
Surowe warzywa i owoce to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które działają ochronnie na serce. Są to m.in. potas (obniża ciśnienie krwi), witamina C (zmniejsza sztywność tętnic), kwas foliowy (korzystnie zmniejsza poziom homocysteiny), czy też błonnik pokarmowy (zapobiega chorobie wieńcowej).
Przy czym ze względu na zawartość cukru, w naszej diecie powinny dominować jednak warzywa. Dla uproszczenia można założyć sobie stosunek zawartości warzyw do owoców na poziomie ok. 4:1.
Z warzyw szczególnie cenię sobie zielone warzywa liściaste (brokuł, jarmuż, kalafior, szpinak), ale również pomidory, buraki i marchew. Jeśli zaś chodzi o owocowe, to stawiam na jagody, borówki, maliny, truskawki i cytrusy.

5. Pestki, nasiona, orzechy
Ważnym dla serca składnikiem pokarmowym jest magnez. Łagodzi on ciśnienie tętnicze, a przy okazji zapobiega niewydolności serca, pojawieniu się arytmii oraz przerostowi lewej komory serca.
Najlepsze jego źródła to pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu, migdały, orzechy brazylijskie, kasza gryczana jęczmienna, brązowy ryż i nerkowce.

6. Praca nad emocjami
Żeby dbać o serce, dobrze jest też rzadziej wpadać w gniew. Łatwo pisać, trudniej zrobić. Niemniej praca nad emocjami zaowocuje.
Naukowcy zauważyli, że osoby cechujące się większą skłonnością do gniewu mają wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, obserwuje się u nich większą śmiertelność z ich powodu.

7. Rozładowanie stresu
Z tym, o czym przed chwilą wspomniałem, poniekąd wiąże się też kolejny punkt, jakim jest rozładowywanie stresu.
Nasze życie obfituje w sytuacje stresowe. Któż nie ma zmartwień, prawda?. A badania pokazują, że przewlekły stres istotnie (bo o ok. 27%) zwiększa ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Stąd tak ważne jest, aby znaleźć dla siebie choć trochę czasu i przeznaczyć go na czynności, które zmniejszą nasze napięcie psychiczne.



8. Mniej cukru
Ograniczenie spożywanych węglowodanów, ale przede wszystkim cukrów prostych, uchroni serce przez patologicznymi zmianami.
Szczególnie zmniejszenie spożycia słodyczy, napojów słodzonych, lodów, dżemów i żywności na bazie jasnej – przetworzonej – mąki pszennej.

9. Zapobieganie cukrzycy
Towarzyszące cukrzycy wysokie stężenie glukozy w naczyniach krwionośnych powoduje ich uszkodzenie. Ściślej biorąc, mowa jest wtedy o dysfunkcji śródbłonka naczyniowego. 
Więcej: obecność wysokich ilości cukru we krwi sprzyja utlenianiu cholesterolu LDL. A jak już mówiłem na kanale, to utleniony, czyli zmodyfikowany cholesterol jest miażdżycorodny. Stąd tak ważne jest, żeby uregulować poziom glukozy we krwi i ustrzec się przed cukrzycą, złagodzić jej przebieg, a nawet ją wyleczyć.
Chroniąc się przed cukrzycą, chronimy się przed jej powikłaniami, które wyrządza. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar