Maliny, nie tylko smaczne ale i zdrowe

 


Maliny to moje ulubione owoce. Są słodkie, orzeźwiające i soczyste. Smakują bardzo dobrze, a na dodatek mają wiele właściwości zdrowotnych.

Zajrzyjmy zatem do środka. Słodki smak maliny zawdzięczają cukrom (głównie glikozy i fruktozy) to około 8% produktu.
W maleńkim owocu znajduje się również bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz minerałów: wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i miedź. Ponadto są tam kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i w małej ilości mrówkowy oraz pektyny i antocyjany.

Pamiętacie jak nasze babcie dawały nam sok z malin na przeziębienia?
Nic dziwnego, bowiem owoce malin są doskonałym środkiem zwalczającym gorączkę i mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Występujące w malinach antocyjany mają właściwości antyoksydacyjne, mogąc w ten sposób zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych czy chorób układu krążenia.

Uwaga!
Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście malin!
Liście ponadto mają działanie moczopędnie, żółciopędnie i poprawiają przemianę materii.

Komentarze