Przejdź do głównej zawartości

Kwiat, kora i liście lipy, zalecenia i przeciwskazania


Końcówka czerwca to najlepsza pora na zbieranie kwiatu lipy. Te bardzo rozpropagowane w medycynie ludowej zioło, ma wiele korzystnych właściwości i zastosowań. Oto kilka najważniejszych:

1. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
Napar z kwiatów lipy działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Może pomóc w łagodzeniu kaszlu, bólu gardła, kataru i gorączki.

2. Uspokaja układ nerwowy.
Kwiat lipy ma działanie uspokajające i relaksujące, dlatego jest często stosowany przy dolegliwościach związanych z napięciem nerwowym, bezsennością, lękiem czy nerwicą.

3. Poprawia trawienie.
Napar z kwiatów lipy może działać łagodnie przeciwzapalnie na układ pokarmowy, pomagając w niestrawności, wzdęciach i zgadze.

4. Wspomaga zdrowie skóry.
Kwiat lipy ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące, które mogą pomóc w przypadku podrażnień skóry, stanów zapalnych lub wysypek. Ponadto można stosować kompresy zamoczone w letnim naparze z kwiatów lipy.

W medycynie ludowej kwiat lipy jest stosowany również w innych przypadkach, jednak zawsze należy pamiętać, że warto skonsultować się z lekarzem lub zielarzem przed rozpoczęciem jakiegokolwiek leczenia ziołami.

Przeciwskazania.
Choć kwiat lipy ma wiele korzystnych właściwości, istnieją również pewne przeciwskazania do jego stosowania. Oto kilka sytuacji, w których należy zachować ostrożność lub unikać spożywania lub stosowania kwiatu lipy:

1. Alergia.
Osoby uczulone na zapach czy substancje zawarte w lipie, mogą doświadczać reakcji alergicznych po spożyciu lub kontakcie z kwiatem lipy. Oczywiście, w takim przypadku należy unikać stosowania tego ziołowego lekarstwa.

2. Ciąża i karmienie piersią.
Nie ma wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania kwiatu lipy u kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Jednak zaleca się zachowanie ostrożności i skonsultowanie się z lekarzem przed użyciem preparatów z lipy.

3. Interakcje z lekami.
Kwiat lipy może oddziaływać z niektórymi lekami. Osoby przyjmujące jakiekolwiek leki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji lub spożywaniem naparu z kwiatu lipy.

4. Problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Ze względu na wpływ kwiatu lipy na naczynia krwionośne i ciśnienie krwi, osoby z problemami sercowo-naczyniowymi powinny być ostrożne w jego stosowaniu i skonsultować się z lekarzem.

Nie tylko kwiat lipy.

Obok kwiatu lipy, również kora i liście wykazują pewne właściwości zdrowotne. Kora lipy jest czasem stosowana w ziołolecznictwie jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Może być również stosowana w celu łagodzenia objawów infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel czy ból gardła.

Liście lipy mają działanie uspokajające i przeciwzapalne. Napary z liści lipy są czasem stosowane w celu łagodzenia stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik czy egzema. Napoje z liści lipy są również popularne jako środek łagodzący objawy stresu i napięcia.

Tak jak zawsze podkreślam: przed użyciem kory lub liści lipy w celach leczniczych, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub wykwalifikowanym zielarzem, aby uzyskać odpowiednie informacje na temat dawkowania i potencjalnych skutków ubocznych.


Jeżeli chcecie się dowiedzieć jeszcze czegoś, polecam przeczytać wcześniejsze wpisy na moim blogu dotyczące zbierania i stosowania lipy.

Lipa na poty :)

Lipa - ostatnia szansa na pozyskanie kwiatów do herbatki!

Gorączka, grypa - czas na herbatkę z lipy!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar