Przejdź do głównej zawartości

O probiotykach mówi dr Bartek Kulczyński

 


Kilka razy sama stosowałam probiotyki, bowiem pobyt w szpitalu i kuracje dermatologiczne wymagały odbudowy flory bakteryjnej. Ale ostatnio wpadł mi w ręce artykuł dotyczący stosowania probiotyków, ich sposobów stosowania oraz różnic pomiędzy szczepami bakterii. 

Poniżej treść:

"Probiotyki to żywe kultury bakterii, cenne dla zdrowia. Te dobroczynne bakterie można dostarczać na dwa sposoby: przez spożywanie określonych pokarmów (np. kiszonek) oraz za sprawą stosowania komercyjnych preparatów (probiotyków).

Nieraz określone preparaty, łatwo dostępne np. w aptekach, mogą być bardzo pomocne, dlatego te informacje się Państwu przydadzą. Otóż nade wszystko: znaczenie ma dobór szczepu. Stosując probiotyki na własną rękę, wiele osób to pomija. Otóż…

Kiedy mowa o bakteriach probiotycznych, to padają nazwy różnych gatunków: Bifidobacterium longum, Lactobacillus casei, Lactococcus lactis, Lactobacillus rhamnosus itd. I co jest kluczowe, to że w obrębie danego gatunku bakterii – np. Lactobacillus casei – jest wiele szczepów: Lactobacillus casei DN-114 001 czy Lactobacillus casei Shirota, które mogą wykazywać zupełnie inne działanie zdrowotne. Czyli sięgając po probiotyk w określonym celu, należy kierować się tym, z jakim szczepem mamy do czynienia. Bo sama nazwa gatunkowa to zbyt mało. Na przykładzie Lactobacillus casei DN-114 001 – człony tej nazwy wskazują na:
• Lactobacillus – nazwa rodzajowa,
• casei – nazwa gatunkowa,
• DN-114 001 – oznaczenie szczepu.
Ponownie: szczep jest niesłychanie istotny!
Gdybym miał do czegoś porównać szczep bakterii, w uproszczeniu jest to odpowiednik rasy. Jest np. kot domowy (Felis catus). Wiemy jednak, że kot kotu nierówny. Istnieje wiele ras kotów w zakresie tego samego gatunku, np. bengalski, abisyński, Maine Coon, perski, sfinks i inne. Różnią się one wyglądem czy zachowaniem. I tak samo z bakteriami – jest wiele szczepów („ras”) o różnym oddziaływaniu.

Podam Państwu teraz, na co pomogą konkretne szczepy bakterii. Oto lista najczęściej wykorzystywanych szczepów bakterii, a także korzyści płynące z ich stosowania. Ściągawka ta pomoże Państwu w doborze probiotyków pod swoje problemy zdrowotne:

• Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) – zapobiega i zmniejsza biegunkę po antybiotykoterapii, wspomaga także leczenie AZS i choroby Leśniowskiego-Crohna;

• Lactobacillus rhamnosus PL1 i Lactobacillus plantarum PM1 – wspomaga leczenie infekcji układu moczowo-płciowego;

• Lactobacillus plantarum 299V – łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS);

• Lactobacillus reuteri DSM 17938 – zapobiega i wspomaga leczenie biegunki poantybiotykowej;

• Lactobacillus johnsonni LA1 – wspomaga leczenie infekcji Helicobacter pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka;

• Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 – poprawia perystaltykę jelit, zapobiega biegunkom, zwiększa odporność na infekcje dróg oddechowych;

• Bifidobacterium longum W11 – łagodzi objawy towarzyszące niealkoholowemu stłuszczeniowemu zapaleniu wątroby;

• Bifidobacterium bifidum MIMBb75 – łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS);

• Bifidobacterium lactis HN019 – zmniejsza zaparcia.

Ponownie: zmagając się z problemem zdrowotnym, należy sięgnąć po konkretny szczep bakterii. Zaopatrzenie się w dowolny preparat probiotyczny może nam nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Probiotykoterapię najlepiej stosować pod okiem doświadczonego specjalisty w tym zakresie, ale pomyślałem, że taki krótki wstęp się Państwu przyda dla poszerzenia świadomości.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Pisząc o probiotykach, pamiętajmy też, że istnieją prebiotyki, czyli pożywki dla korzystnych bakterii zamieszkujących jelita. 

dr Bartek Kulczyński

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar