Lubczyk, to pochodząca z Afganistanu
roślina uprawiana od czasów starożytnych w Grecji i Rzymie. W
Polsce jego uprawę rozpoczęli jeszcze w średniowieczu benedyktyni
a obecnie jest często spotykany w naszych ogrodach oraz uprawiany na
dużych powierzchniach w celach przemysłowych.
Zastosowanie w medycynie
Obecnie w zielarstwie wykorzystywany
jest głownie korzeń lubczyku i jego kłącze, oraz (rzadziej) części zielone. Roślina zawiera lotne
olejki, kwasy organiczne, furanokumaryny, duże ilości skrobi, cukry, żywice, kumarynę, kwasy polifenolowe oraz fitosterole.
Lubczyk wpływa zbawiennie na przewód
pokarmowy, działa wiatropędnie i pobudza wydzielanie soku
żołądkowego. Przetwory z lubczyku wykorzystuje się przy bolesnej menstruacji, gdyż pobudzają krwawienie. Jest również uważany za dobry środek
moczopędny.
W medycynie ludowej uważano, że
lubczyk ma zastosowanie przeciwnowotworowe, odmładzające i
odtruwające organizm oraz przeciwmiażdżycowe.
Działa zbawiennie na skórę pomagając
przy leczeniu łuszczycy oraz przy różnych egzemach i wrzodach.
Zioła używa się także w celu
zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej u osób przemęczonych
pracą, poddanych działaniu stresu, czy zniechęconym do
działania.
A jak jest z tą miłością?
Okazuje się, że nasi przodkowie mieli
rację stosując lubczyk na namiętność. Jak udowodniła
współczesna medycyna olejki eteryczne zawarte w zielu, zwiększają
ukrwienie narządów płciowych. To mogło być odbierane jako
wzmożony popęd seksualny. Ciekawie, czy benedyktyni sprowadzając lubczyk do przyklasztornych ogródków warzywnych znali i to działanie?
Zastosowanie nadprzyrodzone -:)
Chyba wszystkim lubczyk kojarzy się z
miłosnym napojem, dzięki któremu można było rozkochać w sobie
wybrańca. Nasze prababki
powszechnie wierzyły w magiczną moc lubczyku.
Ale pamiętajmy, kiedy podajemy
partnerowi lubczyk, zadbajmy, aby długo przebywał w naszym
towarzystwie. Inaczej, jeśli wyjdzie np. do pracy lub na imprezę
gdzie są inne kobiety - zjedzenie lubczyku może być przyczyną
zdrady!
W magii uważa się, że noszenie przy
sobie wysuszonego korzenia lubczyku może zapewnić powodzenie
finansowe, a ponadto przyciąga dobrych ludzi i przyjaciół!
Zastosowania kulinarne
Z pewnością wszyscy wiedzą, że
wyciąg z lubczyku stanowi najważniejszy składnik popularnej
przyprawy maggi. Ale zanim nie znano tej przyprawy, już dawniej w wielu krajach
popularny był rosół z dodatkiem lubczyku.
Jego liście są stosowane jako dodatek
do zup, wywarów, octów smakowych, flaków, masła ziołowego czy
sałatek.
Nasionami lubczyku posypuje się często
sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje się do
pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów. W niektórych krajach nasiona dodawane są one do wypieku chleba. Robi się z nich też słodką
herbatę z miodem.
Dla smakoszy dodam, że przy użyciu
nasion wytwarza się nalewkę zwaną kordiałem.
Prawda, że niemało jak na takie niepozorne ziółko?
Tekst poprawiony, pierwotnie ukazał się w sierpniu 2014r.: Lubczyk - roślina magii i miłości
Komentarze
Prześlij komentarz