Kasza kukurydziana, dlaczego lepiej jeść inne kasze?


Zacznę od tego, że ten wpis będzie mocno stronniczy. Stronniczy, bo nie lubię kukurydzy i uważam, że w naszych warunkach klimatycznych nie powinniśmy uprawiać tego zboża, ani go jeść!
Jeśli uważacie to za herezje, to wolna wola, ale posłuchajcie moich argumentów. 

Zacznę od tego, że kasza kukurydziana ma wysoki indeks glikemiczny - aż 68Z tego względu jest to produkt niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinooporność.

Dalej będzie wypominanie kalorii. Gotowana kasza kukurydziana jest bardzo kaloryczna i w 100 gramach ma aż 370 kilokalorii. Dla porównania, kasza gryczana to 100 kilokalorii, jęczmienna - 123 kilokalorie, a uważana za bardzo kaloryczną kasza bulgur to około 345 kilokalorii. 

Dalej idą wartości odżywcze. Dobrze, ma fosfor - 285 mg, potas - 195 mg czy magnez - 114 mg, ale nie są to ilości, które powalają.

Komentarze