Przejdź do głównej zawartości

Dziecko z FAS


Uczestniczyłam kiedyś w szkoleniu, które dotyczyło alkoholizmu oraz chorób z tym związanych. Najbardziej przejmujące były poglądowe zdjęcia dzieci, które zostały urodzone przez matki pijące alkohol.
Wtedy po raz pierwszy usłyszałam o dziecku z zespołem FAS.

Co to jest FAS?

Najcięższym zaburzeniem powstającym u dziecka narażonego na działanie alkoholu w łonie matki jest Płodowy Zespół Alkoholowy (Feta! Alcohol Syndrome - FAS).
Zespół ten charakteryzuje się między innymi obniżoną wagą urodzeniową dziecka, jego niskim wzrostem i zmianami w budowie twarzy, tzw. dysmorfiami. Niestety, dochodzi również do uszkodzenia mózgu.
 
Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla dziecka w łonie matki! 
Szkodliwe skutki, jakie alkohol wywiera na dziecko w łonie matki, są związane z ilością i częstotliwością wypijanego przez matkę alkoholu, okresem ciąży oraz czynnikami biologicznymi właściwymi dla matki. Nawet niewielka ilość alkoholu może mieć szkodliwe skutki. 
Najbardziej niebezpieczne są dwa style picia podczas ciąży: kiedy kobieta jednorazowo wypija dużo alkoholu lub wypija niewielkie dawki alkoholu, ale robi to często. Najbardziej niebezpieczne jest picie alkoholu w pierwszym trymestrze ciąży! 
Niektórzy badacze zwracają także uwagę na zachowanie abstynencji przez ojca. Jest to ważne ze względu na przekazywany materiał genetyczny. Uczeni ci, zalecają trzymiesięczną abstynencję dla obojga rodziców przed poczęciem dziecka.

W każdym trymestrze ciąży mogą wystąpić specyficzne skutki spożywania alkoholu przez matkę.
W pierwszym trymestrze dochodzi do najcięższych uszkodzeń, łącznie z poronieniem. W drugim trymestrze powstaje najwięcej zmian dysmorficznych i uszkodzeń układu nerwowego. Jeśli matka pije między 10. a 20. tygodniem ciąży, będziemy obserwować zmiany w budowie twarzy dziecka (tzw. dysmorfie: skrócone szpary powiekowe, spłycona rynienka podnosowa, zmniejszona czerwień wargowa górna) i zahamowanie wzrostu. 
Jeżeli kobieta pije alkohol w trzecim trymestrze, może dojść do nowych uszkodzeń mózgu i do pogłębiania się uszkodzeń w układzie nerwowym powstałych we wcześniejszym okresie ciąży. Wadom układu nerwowego mogą i często towarzyszą uszkodzenia innych narządów: wzroku, słuchu, układu ruchu, układu pokarmowego, organów rozrodczych itd.

Trudności rozwojowe dzieci z grupy FAS 
Dzieci z FAS mają trudności funkcjonalne związane przede wszystkim z uszkodzeniami mózgu. Jeśli kobieta w ciąży pije alkohol, to jej dziecko może mieć: problemy adaptacyjne po porodzie, kłopoty z regulacją snu i czuwania, trudności ze ssaniem, chwytaniem i innymi odruchami.
Występują również problemy z koordynacją ruchową i nadwrażliwość na bodźce sensoryczne, deficyty w zakresie koncentracji i ciągłości uwagi, opóźnioną zdolność mówienia, trudności w liczeniu, spowolnione procesy myślenia, kłopoty z organizacją i zaplanowaniem działania. 
W szkole, podczas nauki występują zaburzenia pamięci, deficyty uwagi, trudności językowe, kłopoty z planowaniem i wyciąganiem wniosków. 

Statystyka
Badania zrealizowane na zlecenie Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) pokazały, że aż 33% kobiet w wieku prokreacyjnym przyznało, że będąc w ciąży, piło alkohol. I to mimo zwiększającej się świadomości społecznej dotyczącej szkodliwości picia alkoholu w ciąży! 
Szacuje się, że w Polsce rodzi się nawet 8 tysięcy dzieci rocznie z FAS i innymi uszkodzeniami spowodowanymi działaniem alkoholu na rozwijający się płód.

 Mam dziecko z FAS 
Najważniejsze jest, aby rodzice lub opiekunowie dziecka zadbali o wczesne uzyskanie diagnozy. Postawienie prawidłowej diagnozy jeszcze przed piątym rokiem życia jest czynnikiem chroniącym rozwój dziecka. Można takiemu dziecku szybko pomóc angażując cały zespół specjalistów (pediatra, psycholog i logopeda). 
Lekarz pediatra powinien opisać wszystkie szkody zdrowotne, jakie powstały u dziecka po toksykacji alkoholem, psycholog powinien ocenić rozwój poznawczo-emocjonalny dziecka, a logopeda zaburzenia funkcji werbalnych. 
W procesie diagnozy istotne jest również to, aby ocenić uszkodzenia mózgu u dziecka. Od trafności i jakości diagnozy zależy dobre przygotowanie pomocy terapeutycznej dla dziecka.

Pamiętaj, jeśli jesteś w ciąży - zachowaj abstynencję!

Jako źródło wykorzystałam broszury i wydawnictwa PARPA.


Komentarze

  1. Jak widać to są bardzo poważne problemy i ja również chcę dodać, że na pewno w wielu sytuacjach właściwa pomoc psychologa będzie dla nas bardzo ważna. W sumie ja sama czasami korzystam z opcji psychologa online https://psycholog-ms.pl/psycholog-online/ i uważam, że jest to świetne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar