Przejdź do głównej zawartości

Zmiany w organizmie zachodzące w czasie połogu

Każda kobieta po urodzeniu dziecka przechodzi okres połogu, w którym ciało wraca do anatomii i fizjologii sprzed ciąży. Ten etap trwa do 6 tygodni i wiąże się z występowaniem różnych dolegliwości, które są przykre, ale z czasem ustępują. Warto wówczas korzystać z pomocy najbliższych osób.


Bóle brzucha – macica przed porodem waży 1,5 kg, w czasie połogu dochodzi do tzw. zwijania się jej mięśnia, dzięki czemu osiąga ona wagę 50 gramów. Ból, który się wówczas odczuwa jest podobny, ale większy od miesiączkowego. Może być bardzo nieprzyjemny, ale świadczy o prawidłowo przebiegających zmianach w ciele kobiety. Najbardziej przykry jest w ciągu pierwszych dni po porodzie, dlatego można stosować łagodne środki przeciwbólowe, takie jak paracetamol, ale jeśli karmisz piersią skonsultuj to ze swoim lekarzem.

Krwawienie – macica nie tylko się skurcza, ale także oczyszcza wydalając przekrwioną warstwę tkanek. Stąd przez pierwszy tydzień zauważa się występowanie odchodów poporodowych w postaci krwistej wydzieliny zawierającej skrzepy. Następnie jej kolor zmienia się na różowy i brązowy. W ciągu kilkunastu dni po porodzie wydzielina staje się śluzowa, a w 5.–6. tygodniu zanika zupełnie. Karmienie piersią przyspiesza ten proces. Nie powinno się w czasie połogu używać tamponów, zaleca się jedynie podpaski i dbanie o higienę krocza, które powinno obejmować częste podmywanie ciepłą wodą lub szarym mydłem. Jeśli zauważysz u siebie niepokojące objawy, jak zwiększające się krwawienie lub nagłe jego ustanie, wydzielina nieprzyjemnie pachnie, masz gorączkę i czujesz się rozbita, zgłoś się do lekarza.

Rana krocza – rana po naciętym kroczu lub rozerwanych tkankach potrzebuje czasu, aby się zagoić, najczęściej trwa to około 10 dni. Ból może sprawiać dyskomfort, a zszyte tkanki utrudniają normalne funkcjonowanie, dlatego dobrze na ten czas zmienić sposób wstawania, zaczynając od klęku podpartego na łóżku, zestawia się nogi na podłogę i prostuje plecy. Należy unikać długiego stania i siedzenia bez zmiany pozycji, na spuchnięte krocze można stosować zimne okłady, a także często wietrzyć okolice rany. Po każdej wizycie w toalecie należy się podmyć letnią wodą, a miejsce to osuszyć najlepiej jednorazowym ręcznikiem. W przypadku dużego bólu można stosować delikatne środki przeciwbólowe, skonsultuj ich stosowanie jednak z lekarzem. Umów się na wizytę także wówczas, gdy pojawi się tępy, narastający ból w jednym miejscu – oznaczać to może tworzenie się krwiaka.

Zaparcia – przez pierwsze trzy doby po porodzie możesz nie odczuwać potrzeby oddawania stolca, zwłaszcza jeśli w miałaś wykonywaną przed rozwiązaniem lewatywę bądź pojawiła się biegunka. Należy jednak wspierać organizm, by naturalnie się wypróżniał wzbogacając dietę po ciąży w błonnik oraz stosując fizyczną aktywność. Nie należy się niepotrzebnie bać, że w czasie czynności fizjologicznych pękną szwy, położne radzą, by wówczas podtrzymywać kroczę podpaską.

Trudności podczas oddawaniu moczu – dolegliwości takie jak ból i szczypanie podczas mikcji spowodowane są naciągnięciem mieśni dna miednicy podczas porodu oraz otarciami w okolicach intymnych. Aby przełamać psychiczny opór przed oddaniem moczu, można polewać w czasie tej czynności okolice krocza wodą lub robić to pod prysznicem. Może pojawić się także wysiłkowe nietrzymanie moczu podczas kichania, kaszlu czy śmiechu, wówczas warto zadbać o ćwiczenie mięśni Kegla.
Autorem artykułu jest N.D.
---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar