Fruktoza, Twój wróg!


Fruktoza (cukier owocowy) to organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. Występuje w owocach, miodzie czy nektarze kwiatów. Jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle jako konserwant i substancja słodząca ( syrop fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowo-glukozowy czy syrop z agawy).
Fruktoza jest nieprzydatna organizmowi podczas wysiłku fizycznego, ponieważ jest znacznie wolniej wchłaniana z krwi niż glukoza. Ponadto fruktoza w nadmiarze może powodować biegunkę i bóle żołądkowe.

Badacze ze Swansea University odkryli, że dieta bogata we fruktozę cukrową może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Nadmiar fruktozy powoduje stan zapalny układu odpornościowego, a w efekcie może prowadzić do uszkodzenia komórek i tkanek i przyczynić się do tego, że narządy i układy organizmu nie działają tak, jak powinny. Ponadto podnosi poziomu trójglicerydów we krwi.

Inne badania wskazują, że fruktoza przyczynia się do otyłości poprzez zmiany w metabolizmie, oraz "uzależnienie" naszego mózgu!
Dlatego powinniśmy unikać deserów i napoi słodzonych fruktozą, a owoce spożywać z umiarem!


Komentarze