Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy...
Zapewne każdy z Was słyszał o diecie śródziemnomorskiej. Ostatnio uczeni z Uniwersytetu w Nebrasce przeprowadzili badania, które miały wykazać, które pochodzące z jedzenia substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje właśnie w diecie śródziemnomorskiej. Przypominamy zasady Diety Śródziemnomorskiej. Dieta śródziemnomorska to styl odżywiania inspirowany tradycyjną kuchnią krajów basenu Morza Śródziemnego. Badania naukowe wykazały, że jest to jedna z najzdrowszych diet na świecie, oferująca wiele korzyści dla zdrowia i zmniejszająca ryzyko chorób przewlekłych. 🍆 Podstawę diety śródziemnomorskiej stanowią produkty roślinne. Są to warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy i pestki. 🫒 Głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek. Stosowana powszechnie do gotowania, sałatek i dressingów. 🐟 Co najmniej 2-4 razy w tygodniu należy spożywać ryby i owoce morza. 🥛 Nabiał jest spożywany umiarkowanie. O ile już to g...
Czy wiecie, że marchewki w swojej pierwotnej formie były najczęściej fioletowe? Tak, a na dodatek marchew fioletowa zawiera w sobie zdecydowanie więcej składników mineralnych niż pomarańczowa siostra (np. 40% więcej beta karotenu i 10 razy więcej antyoksydantów). Fioletowe marchewki można kupić do dziś. Mają nieco inny smak niż te nam bardziej znane, są bardziej słodkie, a czasem lekko pieprzne. Generalnie są zdrowsze niż tradycyjne marchewki. A skąd się wzięła tak popularna pomarańczowa marchewka? Zawdzięczamy to Holendrom, którzy w XVII wieku rozpoczęli selekcjonowanie odmian o intensywnie pomarańczowym kolorze. Kolor ten był kojarzony z rodziną królewską, a więc miał duże znaczenie symboliczne
Łojotokowe zapalenie skóry jest przewlekłą chorobą skóry owłosionej, skóry twarzy, szyi, klatki piersiowej (o podobnych objawach do łupieżu pstrego) i innych nietypowych miejsc – miejsc bogatych w gruczoły łojowe. Obszary chorobowe występują w formie stanu zapalnego oraz złuszczającego się, tłustego naskórka od wewnątrz ogniska – w zależności od fazy choroby. Choroba pojawia się przeważnie w okresie dojrzewania. Istnieją również przypadki pojawiania się choroby u niemowląt i u osób dorosłych na skutek nadmiernej produkcji łoju lub na skutek kontaktu z czynnikiem (kosmetykiem, lekiem itp.) wywołującym namnażanie się p ovale / malassezia furfur na skórze . Te drożdżaki, obecne zawsze na ludzkiej skórze lecz w umiarkowanych ilościach w przeciwieństwie do stanu chorobowego, odpowiadają między innymi za łupież pstry, ciemieniuchę, zapalenie mieszków włosowych tułowia. Mówi się, iż występowanie ŁZS jest determinowane przeważnie czynnikami, na które nikt nie ma wpływu (genetyczni...
Dlaczego ryby mają ości? Ości działają jak wewnętrzny szkielet, usztywniając mięśnie i nadając rybie bardziej opływowy kształt. To z kolei może ułatwiać jej poruszanie się w wodzie. ponadto c hroni narządy wewnętrzne tworząc rodzaj "pancerza" wokół delikatnych organów. Dlaczego ryby są zdrowe? I to jest ważniejsza sprawa. Ryby są cennym elementem zdrowej diety przede wszystkim ze względu na zawartość k wasów tłuszczowych omega-3. To niezwykle ważne dla naszego organizmu substancje, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca i poprawiają pracę mózgu. Mięso ryb to wysokiej jakości białko. Jest ono niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Białko zawarte w rybach jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Ponadto ryby są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D, jod, selen i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów w naszym organizmie.
Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.
Ostatnio "wpadła" mi w ręce wydana w 1938 roku książka Jana Biegańskiego " Ziołolecznictwo. Nasze zioła i leczenie się nimi" . Jest tam wiele ciekawych stwierdzeń na temat cebuli, które do dziś są aktualne, a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że są na nowo "odkrywane". Zresztą przeczytajcie sami kilka cytatów na temat cebuli z tej książki: " Jako lek należy do bardzo starych i dotąd w lecz nictwie, wprawdzie ludowym, cieszy się wielkim uzna niem. Zaliczyłbym cebulę do tych roślin, które może tyl ko przez codzienne stykanie się z nimi, opatrzenie, uwagi lekarzy nie zwróciły i dlatego nie zostały w lecznictwie należycie wyzyskane." " Zastosowanie: cebula jest znakomitym środkiem, ułatwiającym odrzucanie flegmy przy katarach dróg odde chowych. Upieczona albo uduszona z miodem, roztarta na miazgę i zmieszana ze szklanką gorącego mleka daje gotową dozę lekarstwa, które wypić należy na noc, przed samym położeniem się do łóżka. Naturalnie, kto m...
Ja na podrażnione gardło najbardziej lubię Cevitt.
OdpowiedzUsuń