Przejdź do głównej zawartości

Napar z krwawnika pospolitego - znakomity środek na rany, krwawienie i dla odtrucia organizmu!

Jeśli kiedyś przez przypadek zajrzycie do chaty w którym mieszka szacowna niewiasta zajmująca się ziołolecznictwem, bez wątpienia znajdziecie tam to niezwykłe ziele. Pęk krwawnika wisi u powały, zebrany w pęczek i suszy się w oczekiwaniu na zrobienie z niego naparu. Nic dziwnego, to w końcu jeden z najstarszych leków na świecie!


Napar z całego ziela możemy stosować wewnętrznie lub zewnętrznie. 

Jeśli napar ma być przygotowany do picia, wtedy łyżkę rozdrobnionego ziela zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po przecedzeniu pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.
Napar ten doskonale reguluje miesiączkowanie i pomaga w dolegliwościach trawiennych. Ale to nie koniec. Doskonale sprawdzi się jako detoks oczyszczając organizm z toksyn!

Mocny napar z krwawnika (dwie łyżki ziela na szklankę) jest używany do przemywania ran, oparzeń i przy ropnych zmianach skóry - ma działanie dezynfekujące. Działa dobrze na wrzody, pomoże także na stany zapalne skóry i działa skutecznie w przypadku łojotoku.

A jak powinno zbierać się krwawnik?
Trzeba po północy, przy pełni księżyca pójść na rozstaje drogi i tam przy krzyżu... 😄🦇🦇
To jest oczywiście żart, ale może kiedyś napiszę, skąd powstały takie opowieści. Bo są takie zioła, które powinniśmy zbierać po zachodzie słońca.

Ale wróćmy do zbiorów krwawnika pospolitego. Całe ziele zbieramy od czerwca do września. Suszymy najlepiej w miejscu suchym, przewiewnym i pozbawionym dostępu słońca.
Najwygodniej po całkowitym wysuszeniu przełożyć zioła do szczelnie zamkniętego szklanego słoika. Możemy wtedy mieć pewność, że zioła nie stracą na wartości i zachowają swój aromat.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian