Jak zrobić nalewkę z krwawnika pospolitego?

Krwawnik pospolity
Krwawnik pospolity ( Achillea millefolium) znany był od lat w medycynie ludowe. Stąd do dziś przetrwały jego regionalne nazwy. Na Podlasiu jest określany jako tysiąclist, na Lubelszczyźnie jako złocień krwawnik a w świętokrzyskim jako żeniszek krwawnik.

Na wiosnę i wczesnym latem można listki krwawnika dodawać do sałatek lub do jajecznicy.
A zimą?
Na zimę warto przygotować sobie nalewkę z krwawnika. Warto zrobić ją samemu, bo widziałam w jednym ze sklepów nalewkę z krwawnika 100ml w cenie 39 złotych!

Wykonanie nalewki

I tu uwaga. W zależności od surowca nalewka z krwawnika ma różne właściwości: z ziela poprawia krążenie i trawienie a z kwiatu ma działanie przeciwbólowe.

Skupmy się na tej ze świeżych kwiatów, polecam robić ją w dużym słoju.
Baldachy kwiatów (w całości) zalewa się wódką, tak by całkowicie przykryć rośliny. Słój stawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i możemy ją przelać do butelki (lub kilku mniejszych buteleczek).
Możemy ją stosować zewnętrznie, np. wmasowując w ciało przy bólach kręgosłupa, korzonków czy stawów.
Wewnętrznie, maksymalnie po 2 łyżeczki dziennie stosujemy przy chorobie wieńcowej i problemami z krążeniem, w dolegliwościach menstruacyjnych, a także przy grypie i przeziębieniach.

Warto pamiętać, że krwawnik był polecany przy wielu mieszankach ojca Klimuszki.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Co jeść by Twój mózg był długo młody?

Czy wiecie że oryginalna marchewka jest fioletowa?

Kilka podstawowych informacji na temat Łojotokowego zapalenia skóry

Ryby mają ości!

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Cebula, cenili ją już przed wojną!