Przejdź do głównej zawartości

Tarczyca bajkalska - właściwości i zastosowanie

Autor: Monika Bojar


Tarczyca bajkalska to roślina syberyjska, która pierwotnie znalazła swoje zastosowanie w medycynie wschodniej. I właśnie tam po raz pierwszy odkryto jej zdrowotne właściwości. 


Tarczyca bajkalska, by Doronenko, CC BY 3.0

Dzisiaj badania potwierdzają jej pomoc podczas leczenia wielu chorób. Jej potoczna nazwa to bajkalina, zapewne pochodząca od miejsca jej występowania. Mianowicie są to okolice jeziora Bajkał na terenach wschodniej Rosji, a także Mongolii, Chin, Japonii i Korei.

Zdrowotne właściwości bajkaliny
Bajkalina posiada w sobie ogromne źródło substancji aktywnych, czyli substancji wykazujących wyjątkowe właściwości lecznicze. Około 25% tego ziela to związki lipofilne oraz koenzym Q10. 

Lipofilność to jedna z najważniejszych właściwości, która wpływa na aktywność biologiczną związków biologicznie czynnych natomiast Q10 jest niezbędny podczas funkcjonowania każdej komórki w organizmie. Z wiekiem jest tego składnika coraz mniej i trzeba go dostarczyć wraz z pożywieniem. Ze względu na swój skład bajkalina pomaga przeciwdziałać takim chorobom jak: demencja starcza, choroba Alzheimera, Parkinsona lub choroba zwyrodnieniowa stawów. Dzięki przeciwutleniaczom, które występują w składzie tarczycy bajkalskiej zapobiega ona również zmianom miażdżycowym jak i chorobom nowotworowym. Antyoksydanty w bajkalinie sprawiają, że wzmacnia ona odporność organizmu oraz układu odpornościowego. Ewentualne i tak powszechne osłabienie tego układu prowadzi do wielu chorób, między innymi chorób nowotworowych, autoimmunologicznych i innych infekcji o podłożu wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym. Tego rodzaju wsparcie dla organizmu w postaci wywaru z korzenia bajkalskiego zioła wydaje się być bezcenne. Osoby mające problemy z próchnicą, zapaleniem dziąseł lub grzybicą również mogą zapoznać się z jej zdrowotnymi właściwościami w praktyce. Bajkalina jak na leczniczą roślinę przystała działa również uspokajająco.

Komu polecana jest bajkalina?
Bajkalina polecana jest oczywiście najbardziej osobom z problemami zdrowotnymi, którym może ona zapobiegać. Najczęściej kuracja z nią w roli głównej przydatna będzie osobom z chorobami autoimmunologicznymi, o obniżonej odporności, chorobami typu Alzheimera, Parkinsona, epilepsja i przeróżnymi infekcjami. Pomoże również osobom z depresją.


Jak można zastosować bajkalinę?
Bajkalina dostępna jest w formie suplementu lub suszonego korzenia tej rośliny, z którego można zrobić nalewkę lub napar. Niezależnie od formy przyjmowania tarczycy bajkalskiej będzie ona na pewno wsparciem dla organizmu w walce z chorobami.


Zobacz również: ekstrakt z tarczycy bajkalskiej w sklepie online
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar