Przejdź do głównej zawartości

Len – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości lnu znane były już w starożytności. Wzmianki o tej roślinie widnieją w biblijnych przypowieściach, inne źródła z tego okresu wskazują również na użycie oleju lnianego podczas przygotowywania posiłków. 



Obecnie nasiona lnu stosuje się w przemyśle kosmetycznym czy farmaceutycznym na dość szeroką skalę. W dobie reklam cudownych specyfików „na wszystko” aż szkoda nie sięgnąć po coś, co jest tanie, naturalne i na wyciągnięcie ręki. Poznaj lecznicze właściwości rośliny zwanej „złotem polskich pól”.

(Bez)Cenny błonnik
Chyba każdy, kto choć raz w życiu stosował dietę wie, jak ważną rolę w przemianie materii spełnia błonnik. Dowiedziono, że nasiona lnu zawierają aż do sześciu razy więcej błonnika niż poranna owsianka. Dwie łyżki ziaren pokrywają 1/5 dziennego zapotrzebowania na błonnik, korzystnie wpływając na perystaltykę jelit i wspomagając procesy trawienne. Len z powodzeniem stosowany jest także u diabetyków ze względu na funkcję obniżania poziomu cukru we krwi.

Lignany
Nasiona lnu stanowią najbogatsze źródło lignanów na świecie. Lignany to naturalnie występujące związki chemiczne pochodzenia roślinnego, które hamują działanie estrogenu. Przyjmowane regularnie są w stanie zapobiec wielu chorobom układu krążenia, takim jak miażdżyca czy zawał serca. Lignany, ze względu na funkcje regulujące gospodarkę hormonalną, łagodzą też objawy menopauzy. Ponadto udowodniono korzystny wpływ lignanów na hamowanie procesów nowotworowych, szczególnie w leczeniu guzów piersi, jajników, czy macicy. Jako ciekawostkę można dodać, że zawartość lignanów w ¼ szklanki lnu jest większa niż w 60 szklankach brokułów.

Kwasy Omega-3
Dzięki stężonej dawce kwasów omega-3 len skutecznie pomaga zwalczać nadmiar tkanki tłuszczowej. Zbilansowany poziom kwasu omega-3 powoduje uczucie sytości, co przekłada się na zmniejszenie łaknienia, a co za tym idzie – ograniczenie chęci na niezdrowe przekąski. Warto też nadmienić, że regularne spożywanie ziaren lnu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Nasiona lnu bogate są w cynk, żelazo i magnez, a także w witaminy A, B oraz E. Ostatnia z nich rozpuszczalna jest właśnie w kwasach zawierających się w lnie, dzięki czemu witamina jest niezwykle dobrze wchłaniana.

Pozostałe zalety spożywania lnu
Dzięki włóknom rozpuszczalnym w wodzie, len przybiera postać żelowej zawiesiny, która po wypiciu zbawiennie wpływa na podrażnione ścianki jelit czy wątrobę. Siemię lniane łagodzi stany zapalne jelit, korzystnie wpływa na wrzody żołądka i dwunastnicy. Nasiona tej rośliny dobroczynnie wpływają też na pamięć i pracę mózgu.
Co istotne, len nie zawiera glutenu. Zalecana dzienna dawka lnu to 1-2 łyżeczki.

Autor: Anna E. Kozłowska


Anna E. Kozłowska
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian