Przejdź do głównej zawartości

Domowe sposoby na bóle głowy

Bóle głowy są najczęściej zgłaszanymi dolegliwościami zdrowotnymi. Najczęściej są sygnałem przejściowych problemów organizmu w utrzymywaniu homeostazy, ale niekiedy mogą świadczyć o poważniejszych problemach. W zdecydowanej większości przypadków sięga się od razu po tabletki, ale istnieje kilka dobrych sposobów, aby tego uniknąć.



Dlaczego unikać tabletek?
Bóle głowy zawsze związane są z utrata równowagi biologicznej. Pewne związki chemiczne, na przykład kwas salicylowy albo ibuprofen, paracetamol, mogą skutecznie przywracać utraconą równowagę albo przynajmniej maskować jej objawy (w zależności od mechanizmu działania). Diabeł jednak tkwi w szczegółach – każda z tych substancji, każda i bez wyjątków, stwarza pewne zagrożenie dla wątroby lub żołądka – w końcu właśnie te organy są odpowiedzialne za uwolnienie substancji terapeutycznych i nie jest to dla nich biologicznie obojętny proces. Kiedy więc trzeba się odwołać do silnej chemii, to trzeba, ale czasem można tego uniknąć, stosując wybrane domowe sposoby na ból głowy.

Chemia naturalna
Ze źródeł naturalnych można z powodzeniem pozyskać kwas salicylowy. Nie bez powodu łacińska nazwa wierzby to „Salix”. Oczywiście to nadal środki chemiczne, a ich stosowanie utrudniają poważne problemy:
  • uzyskanie skutecznego zimnego wyciągu z kory wierzbowej wymaga sporo wprawy;
  • znalezienie odpowiedniego gatunku wierzby jest trudne (tym bardziej, że wierzby z olbrzymią łatwością się ze sobą krzyżują, a nie wszystkie gatunki są równie skuteczne w leczeniu bólu głowy);
  • a co najważniejsze, takie domowe środki nie są oczyszczone, co oznacza, że zawsze, ale to zawsze należy potraktować je jako potencjalnie niebezpieczne, dlatego nigdy nie należy przygotowywać takiego leku, jeśli nie ma się odpowiedniej wiedzy i doświadczenia.
Chemia syntetyczna pozwala na precyzyjne określenie dawki – natura tej możliwości nie daje, a związki naturalne wcale nie są łagodniejsze niż syntetyczne, dlatego można w domowym leczeniu stosować tylko taki wyciąg z kory wierzbowej, który został przygotowany zgodnie z drobiazgowymi zasadami sztuki zielarskiej.

Masaż
Masaż głowy lub twarzy pozwala na zmniejszenie poziomu odczuwanego bólu, a przede wszystkim odwraca uwagę od dolegliwości bólowych – co powoduje subiektywną poprawę stanu pacjenta. Tutaj jednak też pojawia się problem, bo wykonanie skutecznego masażu do zadań łatwych nie należy. Zwykle masaż wykonywany przy okazji mycia włosów nie będzie wystarczająco silnym „lekiem” na ból głowy i z tym trzeba się pogodzić.

Chłodzenie
Pewnym obejściem problemu jest użycie mokrego, chłodnego kawałka tkaniny (świetnie sprawdzają się nieduże ręczniki, tetrowe pieluchy lub nawet ścierki kuchenne). Bóle głowy – jak wszystkie dolegliwości bólowe – wymagają pobudzenia zakończeń nerwowych. Obniżenie miejscowej temperatury zwiększa próg pobudliwości, co oznacza, że ból musi być silniejszy, aby pobudzić neurony do przesłania informacji. Po drugie, schłodzenie skroni lub czoła zmienia charakterystykę przepływu krwi – powierzchniowe naczynia krwionośne obkurczają się, a tym samym część neuronów czuciowych nie otrzyma odpowiedniej ilości składników odżywczych. Nic im się od tego nie stanie, ale nie będą przez jakiś czas w stanie działać prawidłowo, a zatem informacja o bólu nie zostanie w ogóle wysłana.
Ta ostatnia metoda jest bodaj najskuteczniejsza, ale każdy ma własne preferencje i punktem wyjścia jest zawsze zlokalizowanie przyczyny – dopiero wtedy można skutecznie przeciwdziałać bólom głowy, bo specyficznych sposobów na ich wyeliminowanie jest zdecydowanie więcej niż te trzy uniwersalne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian