Przejdź do głównej zawartości

Jak jedzenie, które spożywasz wpływa na Twój mózg?

Gdyby usunąć z mózgu całą wodę, a resztę rozbić na tworzące go składniki odżywcze, co byśmy otrzymali? 

Większą część stanowiłyby tłuszcze. W pozostałej substancji mózgowej znaleźlibyśmy białka i aminokwasy, ślady mikroelementów i glukozę.
Mózg to dużo więcej niż kombinacja substancji odżywczych, ale każda z nich ma wpływ na nasze funkcjonowanie, rozwój i poziom energii. Poobiednie zmęczenie czy bezsenność w nocy mogą wynikać z wpływu jedzenia na nasz mózg.
  
Największymi gwiazdami wśród tłuszczów w naszym mózgu są omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nas przed neurodegeneracyjnymi chorobami mózgu, pochodzą wyłącznie z pożywienia. Pokarmy bogate w kwasy omega jak orzechy, ziarna i tłuste ryby są niezbędne do tworzenia i utrzymania w dobrym stanie błon komórkowych. Tłuszcze omega są dobre dla naszego mózgu, ale regularne spożywanie innych, takich jak tłuszcze trans i nasycone, może zaszkodzić jego zdrowiu.
  
Białka i aminokwasy, materiał budulcowy, dzięki któremu rośniemy i rozwijamy się, wpływają na nasze samopoczucie i zachowanie. Aminokwasy zawierają prekursory neuroprzekaźników, substancji chemicznych przenoszących sygnały między neuronami, które wpływają na nastrój, sen, koncentrację i masę ciała. Dzięki nim czujemy senność po zjedzeniu dużej porcji makaronu i jesteśmy bardziej uważni po posiłku bogatym w białko. Złożone kombinacje związków chemicznych w jedzeniu mogą pobudzać komórki mózgu do wydzielania wpływającej na nastrój noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. A że nie łatwo dotrzeć do komórek mózgu, aminokwasy muszą walczyć o ten ograniczony dostęp. 
  
Zróżnicowana dieta pomaga utrzymać zrównoważoną kombinacje neuroprzekaźników i zapobiega nadmiernym wahaniom nastroju.
  
Podobnie jak inne organy w naszym ciele, nasz mózg potrzebuje regularnej dawki mikroelementów. Antyoksydanty w owocach i warzywach wzmacniają go i zwalczają wolne rodniki niszczące komórki mózgowe, pozwalając mózgowi wydajnie pracować przez dłuższy okres czasu. Bez mocy mikroelementów, takich jak witamina B6, B12 Czy kwas foliowy, nasz mózg chorowałby i tracił sprawność.
  
Pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, cynk i sód co niezbędne dla zdrowia mózgu i wczesnego rozwoju poznawczego.
  
Aby mózg mógł sprawnie przetwarzać i syntetyzować te cenne składniki odżywcze, potrzebuje paliwa, i to w dużych ilościach. 
  
Chociaż mózg stanowi tylko około 2% masy naszego ciała, zużywa aż do 20% naszej energii. Większość pochodzi z węglowodanów, rozbijany przy trawieniu na glukozę. Płaty czołowe tak silnie reagują na jej spadek, że obniżenie sprawności umysłowej jest jednym z pierwszych sygnałów niedoboru tego składnika.
  
Jak różne rodzaje węglowodanów wpływają na nasz mózg (przyjmując, że dostarczamy glukozę regularnie)?
  
Są trzy rodzaje węglowodanów: skrobia, cukier i błonnik. Chodź na etykietach spożywczych są traktowane jako jedna kategoria, stosunek cukru i błonnika do całkowitej ilości węglowodanów wpływa na reakcję organizmu i mózgu. Pokarmy wysoko glikemiczne, takie jak białe pieczywo, powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego szybki spadek. Obniża się nie tylko poziom glukozy, ale i koncentracja i nastrój. Z kolei owies, ziarna i rośliny strączkowe wolniej podnoszą poziom glukozy, co pozwala utrzymać poziom koncentracji. 
  
Aby mózg działał płynnie, niezbędna jest zróżnicowana dieta, bogata w składniki odżywcze. To co gryziemy, przeżuwamy i połykamy, ma bezpośredni i długotrwały wpływ na najważniejszy organ w naszym organizmie. 
[Mia Nacamulli] 

Autor: Marta Kmiecik


Marta Kmiecik
dietetyk kliniczny, fitoterapeuta
martakmiecik.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian