Przejdź do głównej zawartości

Co dzieje się podczas zawału serca?

Co roku umiera kilka milionów ludzi na zawał serca, a choroby układu krążenia, które powodują zawał i inne zaburzenia jak udar, są największymi zabójcami na świecie. Co jest przyczyną zawału? 

 Jak wszystkie mięśnie, serce potrzebuje tlenu, a podczas zawału dostaje go za mało. Złogi tłuszczu zwane blaszkami miażdżycowymi odkładają się na ściankach tętnic wieńcowych, dostarczających sercu natlenowaną krew. Blaszki powiększają się, czasem bardzo, twardnieją i mogą tworzyć zatory. Jeśli któraś z blaszek pęknie, w ciągu kilku minut tworzy się wokół niej skrzep i tętnica staje się całkowicie niedrożna. Odcięty zostaje dopływ krwi do mięśnia sercowego, a niedotlenione komórki zaczynają szybko obumierać. 

Dochodzi do niedokrwienia mięśnia sercowego, zwanego również zawałem. 

Bez interwencji lekarza stan chorego może szybko ulec pogorszeniu. Niesprawny mięsień nie może sprawnie pompować krwi i dochodzi do zaburzenia rytmu serca. W najgorszym przypadku zawał może doprowadzić do nagłej śmierci.

Jak rozpoznać zawał?
Najczęstszy objaw to ból klatki piersiowej, spowodowany niedotlenieniem mięśnia sercowego. Pacjenci opisują go jako miażdżący lub uciskający. Może promieniować do lewego ramienia, szczęki, pleców lub jamy brzusznej. Nie zawsze jednak przebiega to tak dramatycznie jak w filmach. Niektórzy odczuwają nudności bądź duszności. Objawy mogą być mniej oczywiste u kobiet i u osób starszych. W ich przypadku główną oznaką może być osłabienie i zmęczenie. 

Co ciekawe, u wielu ludzi, zwłaszcza diabetyków z zaburzeniami przenoszenia informacji o bólu, zawał może przebiegać bezobjawowo.

Jeśli podejrzewamy, że ktoś właśnie ma zawał, kluczowa jest szybka reakcja. Jeśli to możliwe, należy wezwać pogotowie. Tak najszybciej pacjent dostanie się do szpitala. 

Wzięcie aspiryny rozrzedzającej krew i rozszerzającej tętnicy nitrogliceryny może powstrzymać postępowanie zawału. Na izbie przyjęć lekarze dokonują diagnozy. W tym celu najczęściej wykonują EKG, aby zmierzyć elektryczną czynność serca, oraz badania krwi, aby ocenić uszkodzenia mięśnia sercowego. Pacjent jest następnie przewożony na oddział kardiologiczny, gdzie przeprowadzane są badania pozwalające zlokalizować zatory. Kardiolodzy mogą odblokować tętnice poszerzając ją balonikiem podczas zabiegu angioplastyki. Często zakładają też metalowe bądź polimerowe stenty, aby zapobiec ponownemu zwężeniu. 

Bardziej rozległe zatory mogą wymagać pomostowania aortalno-wieńcowego. Używając fragmentu żyły lub tętnicy pochodzącej z innej części ciała, kardiochirurdzy mogą przekierować przepływ krwi, by omijała zator. Takie zabiegi przywracają krążenie do mięśnia sercowego i prawidłowe funkcjonowanie serca. 

Metody leczenia rozwijają się, jednak niezbędne jest zapobieganie. Ryzyko zawału zależy od stylu życia i czynników genetycznych. Na szczęście styl życia można zmienić. Ruch, zdrowa dieta i utrata wagi zmniejszają ryzyko zawału, nawet kolejnego. Lekarze zalecają, by wykonywać kilka razy w tygodniu zarówno ćwiczenia aerobowe jak i siłowe. Sercu służy też dieta uboga w cukry i tłuszcze nasycone, które przyczyniają się do jego chorób. 

Co powinniśmy jeść?

Dużo bogaty w błonnik warzyw, kurczak i ryby zamiast czerwonego mięsa, a także produkty pełnoziarniste, orzechy i migdały korzystnie wpływają na serce. Dobra dieta i ćwiczenia pozwalają utrzymać odpowiednią wagę, co też zmniejsza ryzyko zawału. Oczywiście również leki pomagają im zapobiegać.

Zawały serca zdarzają się często, jednak nie są nieuniknione. Zdrowa dieta, unikanie tytoniu, dobra kondycja oraz odpowiednia dawka snu i uśmiechu pozwalają, najważniejszy mięsień naszego ciała bił przez długie lata.

Autor: Marta Kmiecik


Marta Kmiecik
dietetyk kliniczny, fitoterapeuta
martakmiecik.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian