Przejdź do głównej zawartości

Żywność pełna kłamstw

Chciałam Was zaprosić na recenzje książki o tytule Żywność pełna kłamstw. Jest to książka, która uczy nas jak prawidłowo kupować jedzenie w sklepach i na co patrzeć, aby jeść zdrowo. 


Tytuł: Żywność pełna kłamstw
Autor: dr Hans-Ulrich Grimm
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Ilość stron: 320
Oprawa: Miękka
***
Żywność pełna kłamstw — dr Hans-Ulrich Grimm to książka w swoim układzie przypomina nam poprzednie publikacje autora. Na początku każdego rozdziału mamy historię, która przybliża nam dane zagadnienie, następnie możemy przeczytać wyjaśnienia twórcy i przybliżać nam, dlaczego doszła do takiego określonego wydarzenia. Możemy przeczytać, jakie były prowadzone badania, które ujawniły zagrożenia wynikające z jedzenia i działania koncernów na całym świecie.
Profesor Konrad Beyreuth przedstawia nam swoje badania dotyczące występowania choroby Alzheimera, autyzm na przykładzie chłopca z Norwegii. 
W książce możemy poznać Wolfganga Beckera z Krefeld, nękają dziwne bóle głowy wywołane glutaminianem. Glutaminian to jest popularny dodatek do artykułów spożywczych. Inną osobę, którą możemy poznać w książce to Kaethe Keutel, choruje na Alzheimera. W pozycji możemy przeczytać wiele więcej przykładów zachorowania, przez użycie składnika chemicznego dodanego do różnych artykułów spożywczych. Książce aspartam, fruktoza, cukier, lek ritalin, sztuczne barwniki, aluminium, etc.
Po przeczytaniu pozycji dowiemy się jak dana historia, problem zdrowotny naszych bohaterów się skończył lub został rozwiązany. W książce znajdziemy opisy różnego rodzaju produktów, które możemy zakupić w supermarketach, właśnie one szkodzą naszemu organizmowi i zdrowiu.
Autor zadaje sobie wiele pytań, np. jaki wpływ na występowanie autyzmu u dzieci ma mleko? 
Co może być niebezpiecznego po spożyciu colę light, fanta oraz innych napojów słodzących? 
Dlaczego cukierki mają kolory?
Jaki wpływ na mózg ma chemia znajdująca się w pożywieniu? 
Dlaczego u człowieka rozwija się guz mózgu, depresja, agresja? 
Jak dochodzi do utraty pamięci? 
Wiele innych pytań, autor zadaje sobie na temat chorób, które dotykają nas ludzi. Wszystkie zagadnienia autor przedstawia nam i wyjaśnia na podstawie opowiadania, autentycznych historii, wyników badań oraz odkryć.
Książka Żywność pełna kłamstw została napisana w bezpośrednim językiem, który jest jasny, konkretny i przejrzysty dla czytelnika. Narracja i obrazowy styl działa na umysł człowieka. Twórczość zainteresowała mnie i przekazała wiele cennych informacji dotyczących dodatków chemicznych.
Na końcu publikacji mamy wykaz rzeczy, które nam szkodzą oraz co nas odżywia. W formie alfabetycznym przedstawiono nazwy komórek mózgowych, substancji odżywczych, produktów żywnościowych, chorób oraz określenia biochemiczne i biologiczne. Możemy również znaleźć listę w skróconej formie wiele ciekawych i popularnych produktów, które możemy spożywać codziennie. Nie zawsze wiadomo, że wyniku ich spożycia trujemy się i niszczymy swoje zdrowie.
Karagen to składnik śmietan, lodów i deserów. Powoduje w naszym organizmie niszczenie śluzówki jelita oraz rozwijanie się raka piersi. Siarczyny to składnik win, suszonych owoców. Jest to konserwant, który powoduje astmę, stany duszności i zapalenia jelit.
Dr Hans-Ulrich Grimm przytacza dowody, że schorzenia mają swoje źródła w jedzeniu. Właśnie dzięki jego przykładom, historiom i wyników badań powoduję, że zaczynamy zwracać uwagę, co będziemy jeść. Pożywienie jest niezbędne dla naszego życia i zdrowia. Jakość jedzenie jest ważny dla naszego rozwoju, kondycji i samopoczucia. Ważne jest świadomość ludzi, co zawierają pożywienia i co warto kupować w ramach codziennych zakupów. Jest to pierwszy krok do zdrowia i życia.
Nasze kolejne zakupy, będą polegać na oglądaniu i interpretacji etykiet oraz wybieraniu mądrze zdrowych produktów. Mózg i organizm będzie nam za to wdzięczny.

Autor: Karolina Gleinert


Książkę można nabyć Wydawnictwie Vital :)
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian