Kto dziś jeszcze pamięta stary sposób naszych babć na problemy żołądkowe - żucie jagód jałowca?
Jałowiec pospolity to krzew dorastający nawet do 10 metrów wysokości. Wśród kłujących szpilek chowają się czarno-niebieskie jagody.
Jagody te zawierają wiele różnych substancji, takich jak: borneol, pinen, kamfen, sabinen, kadinen itd. Dzięki nim jałowiec wspomaga pracę wątroby i wydzielanie żółci, a to z kolei korzystnie wpływa na trawienie.
Stosując stary ludowy sposób, żucie owoców jałowca, pamiętajmy, by nie było to więcej niż 4 sztuki dziennie. Przedawkowanie, ale stosowanie kuracji zbyt długo zamiast pomóc może spowodować podrażnienie przewodu pokarmowego i nerek.
Bardzo popularna i łatwa w stosowaniu jest też nalewka z jałowca. Poniżej bardzo prosty przepis na jej wykonanie
Nalewka z jałowca
Potrzebujemy 1/2 litra wódki, dwie duże łyżki miodu i 40 sztuk suszonych owoców jałowca.
Do butelki wrzucamy jagody i miód. Zakręcamy i mieszamy butelkę tak długo, aż miód się rozpuści. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce o temperaturze pokojowej.
Raz na tydzień potrząsamy butelką.
Po miesiącu jeszcze raz dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy w spokoju na kolejne 2 tygodnie.
Po tym okresie przecedzamy wszystko (np. przez płócienną szmatkę), przelewamy do czystej butelki i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Jałowiec pospolity to krzew dorastający nawet do 10 metrów wysokości. Wśród kłujących szpilek chowają się czarno-niebieskie jagody.
Jagody te zawierają wiele różnych substancji, takich jak: borneol, pinen, kamfen, sabinen, kadinen itd. Dzięki nim jałowiec wspomaga pracę wątroby i wydzielanie żółci, a to z kolei korzystnie wpływa na trawienie.
Stosując stary ludowy sposób, żucie owoców jałowca, pamiętajmy, by nie było to więcej niż 4 sztuki dziennie. Przedawkowanie, ale stosowanie kuracji zbyt długo zamiast pomóc może spowodować podrażnienie przewodu pokarmowego i nerek.
Bardzo popularna i łatwa w stosowaniu jest też nalewka z jałowca. Poniżej bardzo prosty przepis na jej wykonanie
Nalewka z jałowca
Potrzebujemy 1/2 litra wódki, dwie duże łyżki miodu i 40 sztuk suszonych owoców jałowca.
Do butelki wrzucamy jagody i miód. Zakręcamy i mieszamy butelkę tak długo, aż miód się rozpuści. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce o temperaturze pokojowej.
Raz na tydzień potrząsamy butelką.
Po miesiącu jeszcze raz dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy w spokoju na kolejne 2 tygodnie.
Po tym okresie przecedzamy wszystko (np. przez płócienną szmatkę), przelewamy do czystej butelki i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Komentarze
Prześlij komentarz