Przejdź do głównej zawartości

Czy znamy owoce Camu Camu?

Myrciaria dubia zwana potocznie – camu camu, lub cacari, jest krzewem rosnącym dziko na bagnistych terenach nad Amazonką. Osiąga wysokość do trzech metrów. Jego jasnoczerwone, niekiedy pomarańczowe, bardzo dorodne jagody przypominają trochę cytrynę, ale są od niej kwaśniejsze. 

Camu camu, by LeRoc - Praca własna, CC BY-SA 3.0,

Sprawia to ogromna zawartość witaminy C, której w owocach Camu Camu jest blisko 2,5 % jej całkowitej świeżej masy, co jest prawdziwym rekordem.

ZAWARTOŚĆ WIT C w OWOCACH CAMU CAMU
Jednak różni badacze podają różne dane. Według brazylijskich naukowców z The National Institute of Amazonian Research, w 100 g świeżych, dojrzałych owoców znajduje się 1150 mg witaminy C, a w niedojrzałych (zielonych) – 1230 mg.
Z kolei według badaczy z Korei Południowej i Bangladeszu, w 100 g dojrzałych owoców jest 2061 mg witaminy C, a w niedojrzałych, zielonych 1910 mg/100 g.
Ponadto owoce te zawierają sporo bioflawonoidów, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Działają one także przeciwzapalnie i moczopędnie. Właściwości antyoksydacyjne camu camu wzmacniane są przez obecność kwasu elagowego. Szczególna kombinacja i duża zawartość tych trzech związków – czyli witaminy C, bioflawonaidów oraz kwasu elagowego – sprawia, że działanie camu camu na organizm ludzki jest unikalne i silne.

ZASTOSOWANIE CAMU CAMU
Skutecznie chroni przed chorobami krążenia, infekcjami, reumatoidalnym zapaleniem stawów, stanami zapalnymi jelit, wspomaga wydalanie toksyn oraz łagodzi alergie. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Spowalnia procesy starzenia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga zapobiegać niszczeniu chrząstki stawowej oraz wspomaga syntezę kolagenu. Na pewno spowalnia proces powstawania zmarszczek. Trwają również badania nad antynowotworowymi, właściwościami tej rośliny.
Camu camu odznacza się niską kalorycznością, posiada niski indeks glikemiczny, dlatego szczególnie polecane jest dla cukrzyków, osób otyłych oraz sportowców. Tubylcy stosują je do leczenia infekcji oraz pielęgnacji skóry. Z powodu cierpkiego smaku, wyjątkowo owoce camu camu spożywane są w stanie surowym. Nie oznacza to, że nie robi się z nich przetworów. Wykorzystywane są do produkcji lodów, soków i deserów.  Ekstrakty z jej owoców sprzedawane są najczęściej w postaci kapsułek lub proszku przeznaczonego do rozpuszczania w wodzie oraz soku.

DOSTĘPNOŚĆ
 W polskich sklepach jagody camu camu są dostępne w postaci:
  • Sproszkowanego ekstraktu – cena waha się od 35 do nawet ponad 100 zł (cena zależy od ilości, tego, czy jest to produkt BIO, organiczny itp.). Można go mieszać z wodą. Zalecana porcja dzienna: 3 g dziennie (jedna płaska łyżka)
  • Soku – za 500 ml soku trzeba zapłacić od 20 do 30 zł
  • Tabletek – ceny wahają się od 25 do nawet 100 zł za opakowanie (zależy od ilości tabletek i zawartości w nich ekstraktu z owoców camu camu)
  • Soku Camu Camu z zawartoscią Aceroli i Dzikej rózy, trzech najwiekszych nościków Wit C cena 97 zł.
Autor: Ewa Mazurkiewicz

Ewa Mazurkiewicz,https://projektzdrowie24.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian