Malpighia glabra inaczej Acerola. W Polsce nazywana wiśnią z Barbados, to tak na prawdę niewielkie drzewo liściaste lub duży krzew ( do 6 m), stosunkowo odporny na suszę, jednak źle znoszący niską temperaturę.
Liście Aceroli mają odcień ciemnej zieleni, a w pełni rozwinięte zyskują na swej powierzchni połysk. Często opadają w okresie długotrwałej suszy, lub z powodu niskich temperatur, jednakże szybko regenerują się podczas pory deszczowej.
Ewa Mazurkiewicz; https://projektzdrowie24.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Liście Aceroli mają odcień ciemnej zieleni, a w pełni rozwinięte zyskują na swej powierzchni połysk. Często opadają w okresie długotrwałej suszy, lub z powodu niskich temperatur, jednakże szybko regenerują się podczas pory deszczowej.
Kwiaty składające się z pięciu płatków w kolorze różowym lub różowo-białym mają średnicę ok. 1-2 cm i wyrastają w skupiskach 2-5 sztuk z jednej łodygi, a każdy z nich posiada 10 żółtych pręcików. Acerola kwitnie zwykle bez przerwy, przez cały rok. Jednakże na terenach, gdzie występują pory roku, rozwija się zazwyczaj w cyklach związanych z opadami deszczu. Owoce są małe, czerwone, charakterystycznie trójdzielne, lekko spłaszczone, pestkowce o średnicy 1–3 cm. Mają soczysty miąższ i bardzo kwaśny smak.
Mniejsze plantacje powstały na Jamajce, w Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach i Australii, a nawet w Izraelu. Wiele sklepów z tzw. naturalną żywnością promowało w tamtym okresie witaminę C, pod różnymi postaciami owocu aceroli: proszku, kapsułek, soku, syropu. Niestety do czasu, kiedy świat wkroczył w epokę wysokiego chemicznego przetwórstwa, zaczęto tworzyć ich tańsze substytuty, z dłuższym terminem przydatności, i acerola została zapomniana.
Na szczęście od pewnego czasu, owoce te wróciły do łask i w postaci naturalnej można je kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Owoce spożywa się na surowo, ale ich łatwość psucia się, zmusza także do wytwarzania z nich napojów, dżemów, soków i galaretek. 100 g owoców Aceroli zawiera 1400– 2500 mg witaminy C w świeżej masie. To prawie 2 kg czarnej porzeczki czy 3,5 kg cytryny. Więc, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy spożyć 4 gramy Aceroli, a więc 2 owoce. Stąd ich wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym, do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C i ich pochodnych.
Kiedy mowa o roli i właściwościach Aceroli, warto wspomnieć o tym, iż może chronić nas przed przeziębieniami, dzięki wzmaganiu detoksykacji. Zatem spożywanie tego owocu, w okresie wzmożonych zachorowań, pomoże przetrwać taki okres bez cieknącego nosa. Ponadto, bierze udział w syntezie kolagenu, stąd też acerola może pozytywnie wpływać na stan skóry. Bierze także udział w wytwarzaniu hormonów i transmiterów, regulując w ten sposób pracę naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest także wpływ na przeciwdziałanie procesom peroksydacji, które mają znaczenie w rozwoju chorób serca.
Zgromadzono dużą liczbę dowodów na to, że niedobory witaminy C, będą wiązały się z nasileniem zmian miażdżycowych. Dzięki temu, że Wit C jest bardzo dobrym antyoksydantem, Acerola będzie chroniła przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki – w tym nowotwory. Warto także wspomnieć o pośredniej roli witaminy C w przeciwdziałaniu anemii. Okazuje się, że składnik ten wpływa na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Łącząc produkty bogate w żelazo z acerolą możemy zwiększyć jego wchłanianie i skutecznie przeciwdziałać niedokrwistości, a także wspomagać chorych w walce z anemią.
100% Naturalna, kompletna witamina C
Występowanie Aceroli
Rodzimym obszarem jej występowania jest południowa część Ameryki Północnej (Teksas, Meksyk), Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. W 1917 roku rośliny aceroli trafiły oficjalnie do Ministerstwa Rolnictwa. W 1945 odkryto, że owoc Aceroli jest niezwykle bogaty w naturalną lewoskrętną witaminę C. Spowodowało to założenie plantacji 400 drzewek, a dzięki nieustannemu rozwojowi do 1954 roku, istniało na samej wyspie już 30 tyś. drzewek w komercyjnej uprawie.Mniejsze plantacje powstały na Jamajce, w Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach i Australii, a nawet w Izraelu. Wiele sklepów z tzw. naturalną żywnością promowało w tamtym okresie witaminę C, pod różnymi postaciami owocu aceroli: proszku, kapsułek, soku, syropu. Niestety do czasu, kiedy świat wkroczył w epokę wysokiego chemicznego przetwórstwa, zaczęto tworzyć ich tańsze substytuty, z dłuższym terminem przydatności, i acerola została zapomniana.
Na szczęście od pewnego czasu, owoce te wróciły do łask i w postaci naturalnej można je kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Owoce spożywa się na surowo, ale ich łatwość psucia się, zmusza także do wytwarzania z nich napojów, dżemów, soków i galaretek. 100 g owoców Aceroli zawiera 1400– 2500 mg witaminy C w świeżej masie. To prawie 2 kg czarnej porzeczki czy 3,5 kg cytryny. Więc, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy spożyć 4 gramy Aceroli, a więc 2 owoce. Stąd ich wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym, do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C i ich pochodnych.
Wartość odżywcza aceroli w 100 gramach wynosi:
- Tłuszcz 0,3 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,1
- Witamina C od 1400-2500 mg
- Cholesterol 0 mg
- Sód 7 mg
- Potas 146 mg
- Węglowodany 8 g
- Błonnik 1,1 g
- Białko 0,4 g
- Witamina A 1000-9500 μg
- Wapń 12 mg
- Magnez 18 mg
- Żelazo 0,2 mg
Kiedy mowa o roli i właściwościach Aceroli, warto wspomnieć o tym, iż może chronić nas przed przeziębieniami, dzięki wzmaganiu detoksykacji. Zatem spożywanie tego owocu, w okresie wzmożonych zachorowań, pomoże przetrwać taki okres bez cieknącego nosa. Ponadto, bierze udział w syntezie kolagenu, stąd też acerola może pozytywnie wpływać na stan skóry. Bierze także udział w wytwarzaniu hormonów i transmiterów, regulując w ten sposób pracę naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest także wpływ na przeciwdziałanie procesom peroksydacji, które mają znaczenie w rozwoju chorób serca.
Zgromadzono dużą liczbę dowodów na to, że niedobory witaminy C, będą wiązały się z nasileniem zmian miażdżycowych. Dzięki temu, że Wit C jest bardzo dobrym antyoksydantem, Acerola będzie chroniła przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki – w tym nowotwory. Warto także wspomnieć o pośredniej roli witaminy C w przeciwdziałaniu anemii. Okazuje się, że składnik ten wpływa na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Łącząc produkty bogate w żelazo z acerolą możemy zwiększyć jego wchłanianie i skutecznie przeciwdziałać niedokrwistości, a także wspomagać chorych w walce z anemią.
Jakość produktów z Aceroli
Badania przygotowane w czasie największego boomu na ten owoc, wskazują na wysoką przyswajalność, ale tak powiedzieć możemy zawsze. Jednak ważnym argumentem będzie jakość. Tutaj zasada jest jasna – jeśli nie masz dostępu do sprawdzonego suplementu, od zaufanego dystrybutora, to suplementacja może nie przynieść tyle korzyści.100% Naturalna, kompletna witamina C
- wspomaga odporność
- podnosi energię
- odmładza organizm
- zaspokaja 100% dziennego
- zapotrzebowania na witaminę C
Autor: Ewa Mazurkiewicz
Ewa Mazurkiewicz; https://projektzdrowie24.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz