Przejdź do głównej zawartości

Próchnica zębów czyli skutki wieloletnich zaniedbań


Próchnica zębów wynika przede wszystkim z braku odpowiednich nawyków w higienie jamy ustnej. Jakie są jej objawy, jak ją leczyć, a co najważniejsze jak zapobiegać. 


Próchnica zębów to problem, z którym zmaga się wielu Polaków. Choroba ta znacząco obniża jakość naszego życia i samopoczucie ponieważ uśmiechanie się mając czarne zęby pełne ubytków nie należy do najbardziej komfortowych sytuacji. Jednak w większości przypadków sami sobie jesteśmy winni ponieważ próchnica zębów jest skutkiem naszych niewłaściwych nawyków powielanych przez lata. 

Próchnica zębów – przyczyny
Do głównych przyczyn powstawania próchnicy zalicza się rozwój bakterii w jamie ustnej, cukry sztucznie dodawane do pożywienia, podatność zębów na zmiany próchnicowe oraz odpowiednio długi czas, w którym nie reagujemy na to co się dzieje w naszych ustach. Jednak prawdziwe spustoszenie sieją te bakterie, które podczas rozkładu cukru produkują kwasy (np. kwas mlekowy) obniżając tym samym pH w jamie ustnej co bezpośrednio wpływa na demineralizację szkliwa.

Próchnica zębów – objawy
Pierwszym objawem próchnicy zębów jest pojawienie się tzw. plamki próchnicowej, którą można bezboleśnie usunąć w gabinecie dentystycznym. Kolejny etap jest związany z uszkodzeniem szkliwa. Rozmiękczona zębina sprawia, że ubytek próchnicowy stale rośnie. W tej fazie rozwoju próchnicy możliwe jest odczuwanie bólu. W tym momencie najczęściej uświadamiamy sobie że coś jest nie tak bo ból staje się nie do wytrzymania.  Należy się wtedy udać do dentysty ponieważ istnieje szansa że uda się uratować zęba. W przeciwnym wypadku konieczne jest leczenie kanałowe, wtedy zachowujemy zęba jednak jest on martwy.
Próchnica zębów
Próchnica zębów – leczenie i zapobieganie
Leczenie próchnicy polega na usunięciu uszkodzonej tkanki zęba i zastąpieniu jej odpowiednim materiałem wypełniającym. W zaawansowanych stadiach, niezbędne jest leczenie kanałowe.
Jednak znacznie korzystniej jest zapobiegać niż leczyć. Podstawą zapobiegania próchnicy zębów jest dbanie o higienę jamy ustnej. Trzeba mieć świadomość że nawet wysokie spożycie cukru u osób ze skłonnościami do próchnicy wcale nie musi skutkować rozwojem choroby. Absolutna podstawa to dokładne i przede wszystkim regularne szczotkowanie zębów mające na celu usuwanie wszelkich resztek pokarmowych. Równie ważne, choć często ignorowane, jest nitkowanie przestrzeni pomiędzy zębami.
Próchnica zębów bardzo często spowodowana jest brakiem odpowiednich nawyków. Niestety nadal wiele osób ma problemy z regularnym szczotkowaniem zębów 2 razy dziennie przez minimum 2 minuty. Do tego dochodzi problem zapominania o wymianie  szczoteczki do zębów i nie odwiedzanie dentysty przez dłuższy czas. To wszystko skutkuje przykrymi następstwami w postaci chorób zębów, których w większości przypadków dałoby się uniknąć. 

Autor: Mateusz Orzeł


http://blog.brushle.pl/
http://www.brushle.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian