Przejdź do głównej zawartości

Nowa moda. Olej z orzechów włoskich na zdrowie

Czy wiesz jakie ciekawe właściwości posiada olej z orzechów włoskich?


Olej z orzechów i jego niezwykłe korzyści.
Istnieje wiele cennych zalet z picia oleju orzechowego, takich jak wspomaganie odchudzania, poprawianie wyglądu skóry, stymulacja pracy serca, wzmocnienie włosów, łagodzenie napięcia, poprawa funkcjonowania wątroby, zapobieganie infekcjom i ochrona przed stresem. Jest on bezpieczny do stosowania wewnętrznego i miejscowego, chociaż tylko jego niewielka ilość jest potrzebna ze względu na jego silną naturę.

Czym jest olej z orzechów włoskich?
Olej ten zazwyczaj jest tłoczony na zimno i znany jako jeden z droższych olejów naturalnych dostępnych na rynku. Popularność tego oleju wzrosła na całym świecie. Oleje z orzechów włoskich zawierają mono nienasycone i wielonienasycone tłuszcze, w szczególności kwas linolowy i oleinowy. Wiele z tych tłuszczów działa również jako przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które są powszechnie znane jako dobre formy tłuszczu, dzięki szybkiej konwersji energii.

Korzyści z picia oleju z orzechów włoskich
Osoby, które często cierpią na łuszczycę, wypryski, oparzenie słoneczne, przedwczesne starzenie się, słaby układ odpornościowy, otyłość, wypadanie włosów, łupież, zmarszczki, wysokie ciśnienie krwi, stres, lęk i cukrzycę, a także osoby o wysokim ryzyku choroba serca, powinny koniecznie mieć go w swojej apteczce. Olej ten wspaniale działa na te wspomniane wyżej dolegliwości.

Ochrona skóry
Istnieją trzy kluczowe części składowe oleju orzechowego, które pomagają chronić skórę: antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Przeciwutleniacze są w stanie zmniejszyć zmarszczki w skórze, pomagając zachować młodszy wygląd. Składniki przeciwbakteryjne mogą pomóc chronić patogeny skóry. Przeciwzapalny charakter oleju pomaga łagodzić przewlekłe stany, takie jak egzema i łuszczyca, a także ostre przypadki zapalenia lub reakcje alergiczne.

Stymuluje prace serca.
Olej z orzechów ziemnych składa się z ponad 70% tłuszczów wielonienasyconych, jak również znacznej ilości tłuszczów jednonienasyconych. Ten olej jest bez cholesterolu i jest doskonały do ​​poprawy zdrowia serca poprzez zmocnienie krążenia, zmniejszenie osadzania się tłuszczu, zwiększenie energii i obniżenie ciśnienia krwi. Razem, te efekty oznaczają obniżone ryzyko miażdżycy tętnic, zawału serca i udaru mózgu.

Eliminuje łupież.
Masując ten olej w skórę głowy, często w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi, ponieważ olej orzechowy jest doskonałym olejem nośnikowym, można nawilżać skórę i wyeliminować różne infekcje. Może to również pomóc w wyeliminowaniu jakichkolwiek objawów łupieżu.


Zmniejsza stan zapalny.
Właściwości przeciwzapalne tego oleju działają zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jeśli stosujesz olej z orzechów na bolące stawy i mięśnie, to może on pomóc zmniejszyć ich stan zapalny i ból. Poprawia on też funkcjonowanie naczyń krwionośnych, jeszcze bardziej wspomagając zdrowie serca.

Ma działanie przeciwutleniające.
Wolne rodniki są stale wytwarzane przez metabolizm komórkowy, a następnie wpływają na komórki i tkanki organizmu na różne sposoby, a mianowicie powodując apoptozę lub mutacje komórkowe, a także zwiększając ryzyko raka. Wysoki poziom przeciwutleniaczy znajdujących się w oleju z orzechów pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny w całym ciele.

Zapobiega wypadaniu włosów.
W oleju z orzechów znajduje się znaczna ilość potasu, co potwierdza, że ​​zwiększa on wzrost włosów i stymuluje produkcję nowych komórek oraz chroni mieszki włosowe. Działanie nawilżające i przeciwbakteryjne tego oleju może zapobiegać przedwczesnej utracie włosów.

Kontroluje cukrzycę.
Osoby, które starają się utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi lub już cierpią na cukrzycę, mogą znaleźć pomoc w oleju z orzechów, ponieważ reguluje on poziom cukru we krwi i produkcje insuliny w trzustce. Może to pomóc chorym na cukrzycę wrócić do bardziej normalnego życia i pomaga to zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Jak rozpoznam dobry olej z orzechów?
Aby zakupić dobry olej z orzechów włoskich, należy sprawdzić, czy producent używa składników bez GMO, tłoczy go na zimno i odpowiednio przechowuje. Idealnym rozwiązaniem jest kupować taki olej od firm, które mają własne fabryki, a nie są tylko pośrednikami w sprzedaży. Warto też sprowadzać oleje takiego typu z krajów gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i chemikaliów np. z Egiptu.


Autor: Klaudia Lodzikowska

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian