Przejdź do głównej zawartości

Zdrowe odżywianie jest w jajach

„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne”. Życie ludzi okazało by się zaś okropną męczarnią, gdyby jajka zniknęły z naszego menu. Wystarczy sobie wyobrazić Wielkanoc bez pisanek, Boże Narodzenie bez sałatki warzywnej czy dzień powszedni bez ciastek, makaronu, bułek, naleśników, omletów, majonezu …

Wymieniać można w nieskończoność bo lista jest szalenie długa. 
Co zatem sprawia, że popularne jajko jest produktem uniwersalnym i niemalże niezastąpionym w diecie?
Przyjrzyjmy się bliżej tej kuchennej znakomitości. Od zewnątrz jajko pokryte jest ochronną skorupką zbudowaną z dwóch warstw: zewnętrznej keratynowo- kolagenowej oraz wewnętrznej białkowo- wapniowej. Od wewnętrznej strony przylegają do skorupki dwie błony. 
Idąc dalej mamy białko, które możemy podzielić na białko rzadkie, białko gęste ochraniające żółtko oraz galaretowate włókna białkowe podtrzymujące rzeczone żółtko w centralnej pozycji. To swoiste „serce” jajka składa się zaś w 32 % z tłuszczy, reszta budulca to głównie białka.
Ze względu na wysoką wartość odżywczą jajka są podstawowym składnikiem zbilansowanej diety. Stanowią bogate źródło witamin: A odpowiadającej za prawidłowe widzenie ,E wpływającej na stan skóry, włosów i paznokci , D korzystnej dla układu nerwowego i immunologicznego , K wpływającej na krzepliwość krwi , a także B2 oraz B12, których niedobór oznacza między innymi problemy z zajadami, pleśniawkami, osłabienie koncentracji, a nawet zły nastrój. 
Ponadto jajka są skarbnicą składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Ze względów morfologicznych są doskonałym źródłem białka wzorcowego, które dostarcza nam całą gamę aminokwasów. W żółtku znajdziemy zaś nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować.
Z tych właśnie względów jaja bardzo często znajdują zastosowanie w różnych dietach. W przypadku diety odchudzającej znajdują się w składzie 80% sporządzanych dań. Szczególnie dieta białkowa jest bardzo często zalecana osobom, które chcą zrzuć zbędne kilogramy. Podobnie w diecie treningowej, tzw. wysoko proteinowej jajka z racji wysokiej zawartości witamin oraz białka zalecane jest sportowcom i osobom czynnie uprawiających sport, bądź budujących masę mięśniową. Ponadto jajka zalecane są osobom, które borykają się z problemem zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu. Dzięki swoim pozytywnym właściwościom pomogą go obniżyć i przywrócą nam pełnię zdrowia.
Doskonale z pozytywnych właściwości jaj zdają sobie sprawę dietetycy, którzy chętnie je zalecają swoim klientom.

Autor: Roman Czarnacki


Więcej o zdrowiej diecie dowiesz się na stronie http://pracowniasmakucatering.pl/ firmy z Gdańska zajmującej się cateringiem dietetycznym. Firma działa ponadto w obrębie Gdyni i Sopotu (czyli Trójmiasta).
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian