Przejdź do głównej zawartości

Jakie są właściwości herbat?

Herbatę pijemy zwykle na co dzień i wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niej dnia. Zwykle wybieramy herbaty czarne, ale do dyspozycji mamy też wiele innych typów naparów o innych właściwościach.



Tradycyjnie herbatą nazywamy różnego rodzaju napary, zarówno te powstające z rośliny nazywanej kamelia, która należy do gatunku herbaty chińskiej, jak i również odnosimy się w ten sposób do takich napojów jak herbata owocowa czy herbata ziołowa. Gdy przepadasz za nimi, sprawdź razem z nami, jakie są ich najpopularniejsze właściwości.

Różne herbaty mają też różne właściwości:
  • herbata czarna – zawiera duże ilości teiny podobnej do kofeiny, dlatego pobudza, wzmaga koncentrację
  • herbata żółta – polecana na trawienie, nie aktywizuje tak bardzo jak czarna, ponieważ zawiera niewielkie ilości teiny, orzeźwia, przywraca siły
  • herbata zielona – obniża ryzyko chorób serca, wspomaga odporność, pomaga w odchudzaniu, doniesienia naukowe wskazują też, że obniża ryzyko powstawania niektórych odmian nowotworów
  • herbata pu-erh – obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, wspiera pracę wątroby i pomaga w odchudzaniu
  • herbata owocowa – przykładowo ta z malin rozgrzewa, dlatego polecana jest przy przeziębieniu, a z owoców aronii ma działanie przeciwzapalne
  • herbata ziołowa – różne gatunki pomagają w różnych dolegliwościach, dostępne są też specjalne mieszanki, stosowane są też jako herbaty odchudzające
Jak widać, herbaty mają różnorodne zastosowanie, dlatego też można wykorzystywać je jako naturalne suplementy diety, gdyż pomagają one w różnych stanach chorobowych i pomagają chronić przed nimi organizm. Oczywiście, bardzo ważne jest też to, aby kupować herbatę dobrej jakości, ponieważ w przeciwnym przypadku zarówno jej smak, jak i działanie nie będą najlepsze.

Dużo ciekawych herbat można znaleźć nie tylko w supermarketach, ale również w sklepach, które specjalizują się w ich sprzedaży. Dostępne są one również całkowicie przez internet, dlatego można wykonać zakupy wygodnie, bez wychodzenia z domu.

Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna


Artykuły na licencjach dostarcza i publikuje Artelis.pl.  Sprawdź naszą Ofertę

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar