Przejdź do głównej zawartości

Sposoby na zakwaszenie organizmu

Na pewno słyszeliście nie raz o zakwaszeniu organizmu, o negatywnych skutkach zakwaszenia na organizm. A czy wiecie czym jest zakwaszenie organizmu?
Otóż wszystko bierze się z niewłaściwego trybu życia, niezdrowego jedzenia, życia w stresie. Obecnie życie to wielka gonitwa...gonitwa za marzeniami, gonitwa za osiągnięciem zamierzonego celu. Ale zwolnij....zobacz jakie znaki daje Ci własny organizm.



Wracając do tematu chce poruszyć przyczyny i skutki jakie dotykają nas z zakwaszenia naszego organizmu. Główną przyczyną dolegliwości zakwaszenia organizmu jest najczęściej niezdrowe, kwasowe odżywianie. 
Brak odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej może doprowadzić do licznych, poważnych schorzeń Naszego organizmu. Produkty, które przyczyniają się do zakwaszenia organizmu - najczęściej spożywane to:
  • tłuste mięsa,
  • fast food,
  • słodycze,
  • alkohol i  wszelakiego rodzaju napoje gazowane.
Wszystkie te produkty przyczyniają się w szybkim zakwaszeniu organizmu, ponieważ w wyniku procesów układu trawiennego wytwarza się nadwyżka związków kwasowych. 
Aby nie dopuścić do zakwaszenia Naszego organizmu dietetycy polecają, aby w swojej codziennej diecie używać takich produktów, jak: makaron, płatki owsiane, ryż, kasza jęczmienna. Ponadto, aby uniknąć zakwaszenia organizmu warto stosować wodę alkalizowaną o bardzo niskim stężeniu kwasów. Liczne badania naukowe potwierdzają, że woda alkalizowana ma właściwości lecznicze i może być skutecznym środkiem w walce z zakwaszeniem organizmu.
Kolejnym ważnym czynnikiem z którym się spotykamy bardzo często to brak wody, a także witamin w organizmie które powodują zakwaszenie i utratę harmonii w gospodarce układu pokarmowego.
A wiesz jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Oto kilka z ważniejszych:
  • Często nawracające bóle i zawroty głowy
  • Częste infekcje bakteryjne i wirusowe
  • Niestrawność
  • Nieprzyjemny zapach ciała
  • Zaburzenia hormonalne
  • Osłabienie fizyczne
  • Nudności
  • Ciemne kręgi pod oczami
  • Zmora większości kobiet - cellulitis
...a także grzybice skóry
Czy któraś z wymienionych powyżej pozycji dotyka i Ciebie? Reaguj zanim będzie za późno. Zadbaj o siebie i swoje ciało od wewnątrz.

Autor: Kamil Owsiany


Zapraszam również do poczytania na stronę http://www.sciezkidozdrowia.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian