Przejdź do głównej zawartości

Jak zwalczyć kamień nazębny

Twoje zęby nie błyszczą już jak dawniej? 
Podczas ich szczotkowania zęby zaczynają krwawić? 
Po kilku godzinach od umycia zaczynasz odczuwać na nich nieprzyjemny film, przesuwając językiem? 
Pora wybrać się do stomatologa i usunąć szkodliwy kamień. Poniżej radzimy, jak zapobiec jego powstawaniu i na jaki zabieg się zdecydować.



Płytka nazębna, potocznie nazywana kamieniem, prędzej czy później stanie się zmorą każdego z nas, dosięgnie nawet najstaranniejszego czyścioszka. Wiele z nas bowiem zapomina, że mycie zębów choćby najdroższą pastą do zębów nie pozwoli nam na stuprocentowe oczyszczenie jamy ustnej, a gromadzące się tam bakterie ewentualnie dostaną się do dziąseł, wywołując stan zapalny, który najłatwiej rozpoznać po wspomnianym wyżej krwawieniu dziąseł oraz towarzyszącym mu brzydkim oddechu. 
Z czasem zauważymy podniesienie się dziąseł, które niebezpiecznie odkrywają szyjki zębów. Odczujemy wtedy wzrost wrażliwości uzębienia na zmiany temperatury oraz intensywne smaki. Nieleczenie objawów może niestety doprowadzić do utraty zębów. Jak temu zapobiec?

Przede wszystkim zaopatrzmy się w kilka przydatnych narzędzi, którzy wspomogą i uświetnią pracę pasty do zębów. Najoszczędniejszą metodą rozpoczęcia wzmożonej pielęgnacji jest zakupienie nici dentystycznych i antybakteryjnego płynu do płukania jamy ustnej. W ten sposób mycie zębów powinno przedłużyć się z dwóch minut do nawet dziesięciu. 
Pamiętajmy,  by dobrze wykorzystać ten czas, a wzywające obowiązki nie są dobrą wymówką, wystarczy nastawić wcześniej budzik. Droższym, choć niezawodnym, wydatkiem będzie szczoteczka elektryczna, która dotrze we wszystkie zakamarki i szczeliny, maksymalnie opóźniając powstawanie bakterii.
Niestety aby osiągnąć piękne, zdrowe zęby, będziemy musieli poświęcić więcej niż kilkadziesiąt złotych i dziesięć minut dziennie. Pielęgnacja zębów wymaga od nas także zmiany dotychczasowego jadłospisu. Powinniśmy nie tylko zrezygnować z cukrów, ale także ograniczyć picie herbaty oraz kawy. Postarajmy się wprowadzić do menu jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w rybach czy zimno tłoczonych olejach. Wszelkie niezdrowe przekąski zastąpmy surowymi owocami i warzywami. Pamiętajmy, by po każdym posiłku wypłukać buzię wodą lub sięgnąć po gumę do żucia bez cukru. Oczyści to zęby z ewentualnych resztek, z których bakterie mogą przedostać się w szczeliny międzyzębowe.

Jeżeli jednak sprawę zaniedbaliśmy, koniecznie wybierzmy się do stomatologa. Zabieg usuwania kamienia powinno się powtarzać co sześć miesięcy, choć niektórzy dentyści potwierdzają, że niektórzy pacjenci wracają nawet co dwa, trzy miesiące. Prędkość rozwoju kamienia zależy także od naszych genów, poziomu śliny w jamie ustnej czy źle założonej plomby. W dzisiejszych czasach medycyna stomatologiczna dorobiła się co najmniej kilku sposobów na całkowite pozbycie się kamienia, jednak najskuteczniejszy wydaje się tzw. skaling, podczas którego ultradźwięki rozkruszają kamień. Jeżeli jednak nalot zbieraliśmy przez kilka lat, czeka nas kilku zabiegów. Po skalingu warto zdecydować się polerowanie, co opóźni powstawanie płytki nazębnej, a cały proces zakończyć fluoryzacją

Nie da się ukryć, że profesjonalne leczenie u dentysty pozbawi nas przynajmniej kilkuset złotych, dlatego już teraz zadbajmy o stan naszego uzębienia, zaopatrując się w stosowne środki oraz zmieniając dietę, a gabinet stomatologiczny odwiedzając regularnie. Jedyny efekt uboczny, jakiego możemy się obawiać, to zdrowe i piękne zęby!

Autor: Adam Korczak


Jeżeli szukają Państwo dobrego dentysty, polecamy gabinet Dark-Dent Stomatolog Bielany, który świadczy profesjonalne usługi stomatologiczne.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian