Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego chleb esseński jest zdrowszy od zwykłego?

Chleb esseński powstaje z ziarna kiełkowanego. Jest to jedyne pieczywo dozwolone na diecie przyspieszającej metabolizm. 
Dlaczego? 
Jakie ma szczególne
właściwości i czemu jest zdrowszy od zwykłego?

Chleb esseński powstaje z ziaren, które wypuściły już kiełki. Te są zaś są bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy, przeciwutleniacze, łatwoprzyswajalne mikroelementy (zwłaszcza żelazo oraz cynk). 
Kiełki są też niezwykle cennym źródłem błonnika i są łatwe w trawieniu. Z tego właśnie powodu chleb esseński jest doskonały na diecie lekkostrawnej. W kiełkach jest również więcej białka i mniej skrobi niż w „dorosłej” roślinie.
Co istotne dla osób z nietolerancją glutenu, chleb esseński jest go w sposób naturalny pozbawiony. Pieczywo z ziarna kiełkowanego może być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.
Co ważne dla cukrzyków, osób odchudzających się i nie tylko, chleb esseński nie podnosi poziomu cukru we krwi. 
Dodatkowo sprzyja także metabolizmowi. Pieczywo tego rodzaju zawiera dużo błonnika z pełnego ziarna, a w procesie jego wypiekania w ogóle nie dochodzi do powstania mąki. Ziarna z kiełkami są miażdżone od razu do konsystencji ciasta i później pieczone.
W smaku konsystencji chleb esseński różni się od zwykłego, a nawet od razowego. Jego smak można określić jako delikatnie słodkawy. Konsystencja jest lekko gliniasta i raczej ciężka. Nie brzmi to może specjalnie zachęcająco, jednak w rzeczywistości chleb z kiełkowanego ziarna jest bardzo smaczny i łatwo się do niego przyzwyczaić. Doskonale pasuje do serów, wędlin, a także słodkości, np. dżemów i konfitur. 
Można z powodzeniem zastąpić nim zwykłe pieczywo i korzystać z jego dobroczynnych właściwości na co dzień. Dzięki temu, by odżywiać się zdrowo i lekko, nie musisz rezygnować z pełnego węglowodanów chleba. Wystarczy, że wybierzesz ten, który oprócz kalorii, dostarcza również cennych składników.
Autor: Kamila Poręba

Pyszny chleb esseński na Eko-kraina.com.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian