Przejdź do głównej zawartości

Dieta bezglutenowa – jak tworzyć jadłospis

Masz problemy z nietolerancją glutenu lub celiakie? 
A może chcesz wyleczyć się z dolegliwości jelitowych? Odpowiedzią jest dieta bezglutenowa. Oto podstawowe informacje, które pomogą Ci ułożyć jadłospis, po przejściu na tę dietę. 



Dla kogo taka dieta będzie dobrym wyborem?
Przede wszystkich dla tych wszystkich osób, które borykają się z problemem stanu zapalnego jelit oraz zanikania kosmków jelitowych. Dodatkowo tego typu system żywienia zalecany jest także w przypadku noworodków i małych dzieci.

Osoby przechodzące na dietę bezglutenową rezygnują z produktów zawierających zboża takie jak pszenica, jęczmień, owies, żyto.
Gluten jest jednak ukryty także w innych produktach, gdyż powszechnie stosuje się go do spulchniania, zagęszczania i przetwarzania dzisiejszej żywności. Dozwolone są z kolei do spożycia produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa oraz te, które mają wyróżniony napis informujący o braku glutenu w swoim składzie, a także wszystkie inne naturalne produkty, które glutenu nie powinny mieć z założenia.

Produkty niezawierające glutenu to przede wszystkim:
Kawa mielona, herbata, kakao, rum, wino, cydr, woda, nabiał bez dodatku glutenu, sery, warzywa, mięso, tłuszcze takie jak masło, oliwa, olej, owoce
Przykładowe przepisy na diecie bezglutenowej

Sernik bezglutenowy
Składniki: 2 kilogramy białego sera, 1,4 szklanki oleju kokosowego, 9 jaj, ¾ litra mleka, 4 szklanki brązowego cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 opakowania budynku śmietankowego, biszkopty bezglutenowe lub ciasteczka owsiane bg, 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Mieszamy ciasteczka z masłem i rozwałkowujemy – to spód naszego ciasta. Masę serową mieszamy za pomocą miksera, a następnie ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Bułeczki kukurydziane:
Składniki: 200 gram mąki bezglutenowej, 100 gram mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 150 ml mleka roślinnego, 100 ml wody, 50 ml oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Osobno mieszamy składniki suche i mokre, po czym łączymy je, a masę nakładamy do foremek na muffinki. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

Bezglutenowa tortilla z warzywami i kurczakiem
Składniki: pomidor, czerwona papryka, sałata, ogórek konserwowy, pierś z kurczaka.
potrzebne produkty: 2 jajka, 1 szklanka mąki kukurydzianej, ½ szklanki mąki ryżowej, 1 szklanka mleka kokosowego lub sojowego

Przygotowanie:
Naleśniki przygotowujemy łącząc jajka, mąki i mleko – przy pomocy miksera. Smażymy je na patelni z odrobiną tłuszczy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso i warzywa pokrojone w kostkę. Kiedy będą miękkie, a mięso soczyste nakładamy nadzienie do naleśników i zawijamy.

Autor: Marta Czerwińska


autor: Marta Czerwińska - studentka dziennikarstwa
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian