Przejdź do głównej zawartości

Rooibos - czerwony krzew

Za wikipedią:
Rooibos (czyt. Rojbos) z języka afrikaans: "rooi" (czerwony) i "bos" (krzew) - czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg).
Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1-2 milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Inne nazwy: bush tea, redbush tea (Wielka Brytania), South African red tea (USA) lub w języku afrikaans rooi tee.
Napój odkryła dla mnie moja przyjaciółka, która kilka lat temu poczęstowała mnie filiżanką naparu, który stanowił dla mnie wielką zagadkę. Smak miał łagodny, lekko miodowy, pozbawiony goryczki tak charakterystycznej dla większości herbat.
Okazało się, że jest to bardzo popularna w Afryce Południowej herbatka o znakomitych dla organizmu człowieka właściwościach.

Zawartość:
Na sam początek najważniejsze - rooibos zawiera wysoką dawkę przeciwutleniaczy a nie posiada wcale kofeiny.
Poza tym herbata odznacza się wysoką zawartością witaminy C, oraz wielu substancji mineralnych i mikroelementów ( wapń, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, mangan, fluor).
Ponadto zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny.



Właściwości lecznicze:
- działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości potasu, żelaza i wapnia pomaga przy problemach związanych z żołądkiem i trawieniem. Pomaga przy problemach pokarmowych i żołądkowych, np. biegunka, zatwardzenie itp. Ochrania błonę śluzową, dzięki kwasom fenolowym w sobie zawartym.
 W RPA zalecany jest przez lekarzy jako skuteczny środek na kolkę u niemowląt.

- zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy ( związek odpowiedzialny za objawy alergii), toteż wspomaga leczenie alergii na kurz domowy, roztocza czy środki spożywcze

 - działa leczniczo na choroby skóry, np. trądzik dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.
Goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy jej wtedy używać jako okład zewnętrzny).
Istnieją preparaty do leczenia trądziku czy poparzeń słonecznych. Niektórzy lekarze uważają też iż ten afrykański specyfik może być skuteczny w przypadku łuszczycy czy nawracającej opryszczki.

- działa łagodząco przy bólach głowy, bezsenności, rozdrażnieniu czy skokach ciśnienia działając bezpośrednio na układ nerwowy. Herbata jest też polecana chorym na nerki i cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

 - wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia. Wyrównuje poziom cukru we krwi oraz łagodzi przebieg cukrzycy, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroby serca czy właśnie cukrzyca).

- napar z herbatki rooibos jest stosowany przy zapobieganiu miażdżycy. Ułatwia pracę układu krwionośnego. Poprawia przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi. Ponadto zapobiega zakrzepom krwi oraz zmniejsza szansę tworzeniu się zwapnień w tętnicach (arteriosklerozy).
u matek karmiących stymuluje wytwarzanie pokarmu.

- obniża poziom złego cholesterolu.

- z uwagi na wysoką zawartość mikroelementów wpływa korzystnie na zęby, kości i skórę.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Amarantus szorstki (Szarłat szorstki), chwast który można jeść

Amarantus szorstki nie jest lubiany przez rolników. Jako uciążliwy chwast bardzo wpływa na plony oraz na jakość upraw kukurydzy czy buraka. A jednak, listki młodej rośliny można dodawać do sałatek, te starsze, wraz z pędami są wartościową paszą dla świń. Szarłat szorstki zawiera garbniki, sole mineralne, duże ilości witaminy C i jeszcze więcej pełnowartościowego białka. Jednak najbardziej odżywcze są nasiona, które po o czyszczeniu z plew mogą być wykorzystywane jako mąka. Z awierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.

Co jeść w chorobie wrzodowej? - galareta z kurczaka

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Co więc można jeść? Mimo, że jesteśmy trochę ograniczeni nie jest tak źle. Na początek proponuję bardzo prostą potrawę - kurczaka w galarecie . W iadomo że wrzodowcom poleca się jeść wszelkie budynie, kisiele i galaretki. I dlatego danie które proponuję, będzie dobrym wyborem. Na początek ważna sprawa: rezygnujemy ze skrzydełek czy nóżek, a to dlatego że skórka i zawarty w niej tłuszcz nie będzie służył choremu . Dlatego najlepiej aby była to galaretka tylko z chudej piersi z kurczaka. Na początku zaczynamy od wywaru warzywnego. I tu zaczynają się schody, bo nie można ugotować wywaru z ostrymi przyprawami które mogłyby spowodować pogorszenie stanu chorobowego. Do wy

Pokrzywa jamajska, roślina która może zastąpić konopie siewne

  Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy z Brazylii. Odkryli oni substancję CBD (kojarzoną dotąd z konopiami)  w owocach i kwiatach rośliny Trema micrantha blume , nazywanej potocznie „pokrzywą jamajską”.  Przypomnę, że CBD jest powszechnie stosowane w leczeniu epilepsji, przewlekłego bólu i lęku, chociaż skuteczność tej substancji jako środka leczniczego wciąż jest przedmiotem badań.  Więcej na stronie .

Na trądzik - domowe leczenie naturalne. Biblia pryszczatego :)

Trądzik (ang. acne) to choroba zapalna skóry, typowa dolegliwość okresu dojrzewania, jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy. Sposoby jego leczenia są zależne od jego rodzaju. Trądzik dzielimy na: - Trądzik pospolity (młodzieńczy, zwykły) , czyli twarde, bolesne i powiększające się grudki. Po pewnym czasie na ich szczycie pojawia się żółty czubek i zapalna otoczka, wówczas pękają i uwalniają ropę. Podczas gojenia mogą tworzyć się blizny. Jest to typowa dolegliwość okresu dojrzewania, która zwykle ma swój szczyt między 17. a 21. rokiem życia - czworo na pięciu nastolatków cierpi na trądzik pospolity. Jednak może się przedłużyć na wiek średni lub nawet późniejszy - około 10% populacji choruje na zmiany trądzikowe po 40. roku życia.  Objawy Dla tego typu zmian trądzikowych charakterystyczna jest obecność zaskórników, czyli wągrów (zatkane gruczoły łojotokowe (pory) zlokalizowane głównie w mieszkach włosowych), wokół których występują zmian

Co jeść w chorobie wrzodowej? - pulpeciki na parze z cielęciny z patatami i buraczkami

Choroba wrzodowa wymaga całkowitego przestawienia swojej diety. Czy są to wrzody na dwunastnicy, czy wrzody żołądka wymagania dotyczące pożywienia są identyczne. Nie można jeść tłustych mięs, nie można stosować ostrych przypraw, nie można jeść roślin strączkowych, nie wolno jeść niektórych warzyw i owoców itd. Pulpeciki cielęce na parze z patatami i buraczkami. Osoba cierpiąca na wrzody może jeść jedynie chude, wysokiej jakości mięso. Dlatego warto poszukać cielęciny z dobrego źródła. Cielęcinę mielimy. Do porcji około 50-60 deko dodajemy jedno jajko, pół namoczonej w wodzie i odsączonej suchej bułki (najlepiej przez siebie ususzonej) oraz przyprawy, które może spożywać osoba cierpiąca na wrzody żołądka czy dwunastnicy. Ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli. Z całości formuję niewielkie kulki i wkładam do koszyka z parowaru na najniższej półce. W międzyczasie obieram pataty, kroję na plastry grubości około 1 cm. Wkładam na wyższą półkę parowaru. Zar